Вінниця
16.04.2024
12.78° C
Вгору

Як минув 2022 рік у Вінницько-Хутірському окрузі?

В минулому році мешканці території Вінницько-Хутірського округу стали більш згуртованими. Вони відправляли гуманітарну допомогу, приймали вимушених переселенців, облаштовували укриття. На території округу зменшилась злочинність, натомість стало чистіше та комфортніше: з’являлися нові дитячі майданчики, покращився мобільний зв’язок… Повідомив, вчора, 12 січня, звітуючи про підсумки минулого року, староста округу Владислав Кривешко.

“У 2022 році, відповідно до поточних викликів, котрі нам диктувала ситуація в країні, ми перейшли від стратегічного планування до оперативного реагування, – зазначив він. – Найпершою справою, яку ми вбачали перед собою у лютому, було убезпечення та, в цілому, зниження «градусу тривоги» наших мешканців, втримання порядку у функціонуванні старостинського округу. Тому, нами, за безпосереднього координування дій Вінницькою міською радою, був створений Центр з охорони громадського порядку. Силами якого, була організована робота понад 100 цілодобових патрульно-постових груп, укріплені та перекриті усі в’їзди та виїзди з населених пунктів, організовані блок-пости в напрямках основних транспортних маршрутів”.

Прийняли більше трьох тисяч вимушених переселенців

Як повідомив Владислав Кривешко, Вінницько-Хутірський старостинський округ (а це села Вінницькі Хутори, Писарівка та Щітки) торік прийняв більше трьох тисяч внутрішньо-переміщених осіб. З них на постійне перебування в окрузі зареєструвалося – 837 людей.

“Завдячуючи численній кількості волонтерських організацій, які комунікували з нами буквально з перших днів повномасштабного наступу, у співпраці з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом, разом з нашими мешканцями, у перші два місяці повномасштабної війни, ми направили у прифронтові міста (Харків і Миколаїв) та, безпосередньо, на фронт – 150 тонн гуманітарної допомоги, – зауважує очільник округу. – Також, виступили організаторами у декількох благодійних зборах загальною сумою – 450 тисяч гривень. – Як результат, одна з провідних телерадіокомпаній світу «CNN», зняли сюжет про наш старостинський округ та про наших згуртованих мешканців для аудиторії в Сполучених Штатах Америки, Канаді і міжнародної спільноти”.

Найбільший округ

Незважаючи на війну, швидкість приросту населення у Вінницьких Хуторах збереглася в стабільних пропорційних розмірах, починаючи з 2015 року. Загалом населення Вінницько-Хутірського старостинського округу, станом на 1 січня 2023 року, складає 12,7 тисячі осіб, де 9711 осіб зареєстровані у Вінницьких Хуторах, 1560 осіб – у Писарівці, 1460 осіб – у Щітках, 263 та 64 особи зареєстровані у Вінницько-Хутірських та Писарівських садово-дачних товариствах відповідно.

“Дана цифра дає змогу визначити, що за наявними даними Міністерства розвитку громад та територій України – Вінницько-Хутірський старостинський округ продовжує зберігати першість та є найбільшим за населенням в Україні,” – каже Владислав Кривешко.

Більше адмінпослуг

В окрузі активно працювали створені за ініціативою міського голови Центри обслуговування громадян, у котрих розміщені офіс старости та віддалені робочі місця працівників ЦАП «Прозорий офіс».

У 2022 році працівники старостату надали більше трьох тисяч адміністративних послуг. З них – 1019 довідок та більше 2500 податкових нарахувань.

Безпосередньо старостою, за звітний період, вчинено 117 нотаріальних дій та здійснено особистий прийом більше 800 громадян. Спеціалістами ЦАП «Прозорий офіс», котрі працюють за віддаленими робочими місцями на базі Центрів обслуговування громадян надано 6230 послуг адміністративного та соціального спрямувань. Адміністратором ЦАП «Прозорий офіс» надано 5104 адмінпослуг, а працівником департаменту соціальної політики ВМР – 1126 адмінпослуг.

“З початком повномасштабного вторгнення, віддалені робочі місця функціонували з суворими обмеженнями, – каже Владислав Кривешко, – проте, кількість наданих адміністративних послуг зросла (помітно збільшується кількість відвідувачів Центру обслуговування громадян у Вінницьких Хуторах, зареєстрованих у Вінниці)”.

Було одне укриття, стало – вісім

Станом на грудень 2021 року на території округу числилось лише одне укриття.

“До серпня 2022 року, нам вдалося розробити та забезпечити функціонування семи укриттів, – розповідає староста, – у жовтні, завдяки плідній співпраці з місцевим бізнесом, ми зробили капітальний ремонт укриття для садочка «Лісова Казка» та амбулаторії у Писарівці. Таким чином, у 2022 році ми збільшили кількість найпростіших укриттів в 8 разів та забезпечили функціонування 95% комунальних закладів”.

Допомога мешканцям

“З початком повномасштабного наступу, гострим викликом стала та залишається потреба допомоги усім, хто цього потребує: і не тільки ВПО, а й нашим мешканцям, – розповідає Владислав Кривешко. – Тому, у 2022, ми плідно співпрацювали з громадськими, волонтерськими та благодійними організаціями. Основними партнерами округу стали Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб та Фонд громади “Подільська громада”. Разом, нам вдалося забезпечити більше 300 сімей одягом та продуктами першої необхідності, десятки мешканців отримали дрова для опалення на зимовий період, а наші пункти обігріву – укомплектовані на 100%”.

Менше злочинів

“Важливою частиною функціонування округу у воєнний час стала робота нашого поліцейського офіцера громади”, – зазначає староста.

За його словами, за звітний період значно зменшилась кількість скоєних кримінальних та адміністративних правопорушень:

  • виявлено 9 кримінальних правопорушень та складено 64 адміністративні матеріали;
  • поліцейським офіцером розглянуто 368 звернень громадян;
  • ведеться профілактична робота з 20 раніше судимими особами, 18 сімейними кривдниками та 2 сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • у вечірній та нічний час проводиться патрулювання вулиць задля забезпечення публічної безпеки та правопорядку, а також, попередження вчинення мародерства.

Цифровізація муніципальних послуг

Як розповідає староста, значна увага була приділена цифровізації муніципальних послуг.

“Наші надбання систематизували в єдиний портал сторінку округу та старости, – каже він. – Через портал люди можуть подати е-звернення до адміністрації округу, дізнатись актуальні новини життєдіяльності населених пунктів, скористатись «універсальним Довідником мешканця» тощо”.

Також, у 2022 розпочав свою роботу портал громадського транспорту Вінницько-Хутірського старостинського округу. Тут користувачі можуть дізнатись актуальні графіки руху, скористатись мапою маршрутів, замовити муніципальну «картку вінничанина». Продовжують працювати активні джерела обміну інформацією з мешканцями – це групи у Viber, котрі нараховують більше 8 тисяч користувачів (збільшення в 2 рази за звітний період), офіційна сторінка старостинського округу у Facebook, користувачами якої є 3,5 тисячі осіб (+ 12%), Instagram та Messenger.

Перейменували 19 топонімів

“Минулий рік ознаменував себе, як рік відродження національної самосвідомості, – каже Владислав Кривешко. – У тісній співпраці з Музеєм Вінниці, ми впровадили новий проєкт покликаний познайомити мешканців Великої Вінниці з історією їхніх населених пунктів. Спільна плідна праця істориків старостинського округу, згаданого комунального закладу та наших мешканців продукувала свої результати: «побачили світ» перші матеріали, щодо історії виникнення та становлення Вінницьких Хуторів та Писарівки, ми дізнались про талановитого засновника Щітко-Тененського культурно-освітнього об’єднання «Просвіта» Івана Луса”.

Крім того, за його словами, Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки Вінницької міської територіальної громади в цілому підтримала усі пропозиції Вінницько-Хутірського старостинського округу щодо перейменування 19 топонімів, котрі були сформовані за результатом роботи проєкту та громадських консультацій.

Таким чином, у окрузі зʼявились вулиці, назви яких, присвячені: Героям України та одному з них, генерал-майору Головного управління розвідки – Максиму Шаповалу; також, корінному хуторянину, який відстояв для Вінниці вольності міщан і основи самоврядування у 1780 році – Захарку Сичу, відомій популяризаторці української культури закордоном – Квітці Цісик та вулиця, названа на честь розміщеного там монастиря у 17 столітті.

Інфраструктурні проєкти

За словами старости, в 2022 році з території округу вивезли понад 20 тонн різного роду сміття. Було проведено конкурс на визначення виконавця послуги вивезення ТПВ з приватних будинковолодінь.

Протягом липня та серпня, регіональною газовою компанією модернізовані дві системи катодного захисту підземного газопроводу у Вінницьких Хуторах (вул. Сагайдачного та вул. Генерала Шаповала), у Щітках по вул. Богдана Хмельницького встановили новий газоредукувальний пункт (ГРП), проводились планові ремонтні роботи з модернізації шафових газорегулюючих пунктів (ШРП) на території усього округу.

АТ «Вінницяобленерго» провела технічне переоснащення повітряних ліній по вулицях Героїв України, Вишнева та Зелена у Вінницьких Хуторах.

“Хочу, зазначити, що посилена співпраця у 2021 році з технічного переоснащення наявних повітряних ліній та будівництва нових, дала «свої плоди», як результат – енергосистема Вінницьких Хуторів, Писарівки та Щіток неодноразово витримувала випробування погодними умовами та постійні стабілізаційні відключення, – зазначає староста. – Подібна стабільність енергосистеми округу – раніше не спостерігалась”.

Також як розповідає староста Вінницько-Хутірського округу, завдяки злагодженій роботі усіх департаментів Вінницької міської ради та у певній частині, співпраці з місцевим соціальновідповідальним бізнесом, в окрузі вдалося впровадити численні інфраструктурні проєкти.

За минулий рік, на території округу проводились заходи з благоустрою, створювались безпекові зони, проводились ремонти в освітніх закладах. VinSmart Центр розпочав підготовчі роботи до капітального ремонту приміщення для провадження своєї діяльності у Вінницьких Хуторах.

“Центри обслуговування громадян Вінницько-Хутірського округу отримали нові меблі та озеленення їхніх публічних просторів, – каже Владислав Кривешко, – а разом з нашими працівниками ми провели косметичні ремонти (зовнішні роботи) та мінімальне утеплення будівель”.

Також торік було встановлено більше двадцяти дорожніх знаків та чотири дорожніх дзеркала, якими врегулювали аварійні ділянки та перехрестя на основних магістралях Вінницьких Хуторів. У Вінницьких Хуторах встановили перші консольні світильники з живленням від сонячних батарей. Проведено роботи з відновлення ґрунтового покриття та поточні ремонти вулиць з асфальтовим покриттям на території усього округу. Загальна протяжність відновлених ґрунтових доріг – 4,8 км, а протяжність поточних ремонтів асфальтових доріг склала – 5,5 км, що ідентично довоєнному 2021 року.

“Надзвичайно гарним результатом синергії дій Вінницької міської ради спільно з нашими мешканцями, стало облаштування дитячого майданчику по вулиці Івана Франка у Писарівці, – каже Владислав Кривешко. – А два роки плідної праці з кількома операторами стільникового зв‘язку, безліч консультацій з експертами у даній галузі, численні колективні звернення до регуляторних органів, пошук земельної ділянки для станції, переговорний процес з бізнесом, аналіз та контрольні заміри, отримання усіх санітарних дозволів, плідна робота разом з (місцевим) підрядником увінчались таким довгоочікуваним успіхом — на Вінницьких Хуторах була встановлена базова станція мобільного зв‘язку. Це надважливий інфраструктурний проєкт, надзвичайно необхідний нашим мешканцям, значно покращив стільниковий звʼязок у Вінницьких Хуторах, та розвантажив «сусідні» станції, що підвищило якість зв‘язку на дачних масивах, району вулиці Бучми та Щітках”.

Крім того, за дорученням міського голови, у населених пунктах Вінницько-Хутірського старостинського округу було встановлено 15 сучасних посадкових павільйонів зупинок громадського транспорту.

“Своєрідною квінтесенцією у розвитку старостинських округів за звітний період, стало затвердження, на останній сесії міської ради минулого року, Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки, – каже Владислав Кривешко, – у її напрацюванні посилену участь взяли працівники Вінницько-Хутірського старостинського округу. Дана програма дасть новий поштовх для розвитку сільського господарства, поводження з водними об’єктами та залучить до округу нові інвестиції, що безпосередньо вплине на покращення добробуту мешканців”.

Плани на поточний рік

Серед основних напрямів розвитку у 2023 році староста називає розробку паспорту Вінницько-Хутірського старостинського округу, роботу із сільськогосподарськими виробниками, а це опрацювання таких питань, як органічне господарство, збут продукції і використання водних ресурсів та втілення важливих інфраструктурних проєктів, зокрема щодо асфальтування та капітальних ремонтів доріг, продовження трансформації публічних просторів.

По завершенню звіту Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив на важливості збільшення економічного потенціалу не лише Вінницько-Хутірського, а усіх округів громади та закликав їхніх очільників до активності. «Все у ваших руках. Хто більш активний, у того й буде кращий результат», – зазначив Сергій Моргунов.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin