Вінниця
20.04.2024
11.8° C
Вгору

У лісах Вінниччини мешкає найбільша в Україні популяція зубрів

Найбільша в Україні популяція зубрів мешкає у лісах Вінницької області. Всього вінницькі лісівники під час зимового обліку тварин нарахували 110 особин зубра. Ця тварина занесена до Червоної книги України.

Про це повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«110 особин зубра європейського нарахували вінницькі лісівники під час проведення зимового 2022 року обліку диких тварин. Дані засвідчили, що у стаді минулого року народилося 9 теляток. Також з цієї кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. Популяція зубра є практично гендерно правильною, адже серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки.

Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини. Близько 20 особин згуртувалися в менше стадо. І окремо ходять одинаки. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку», – повідомили в лісовому господарстві.

Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. У 2021 році нарахували 107 особин, з них 12 – це молодняк.

За словами лісівників, на збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів.

Вінницьких зубрів також відловлюють та переселяють в інші регіони України. Загалом за минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки нашої країни – у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільністі, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.

Зубри європейські мешкають на Поділлі у лісових угіддях ДП «Вінницький лісгосп». Це територія колишніх Хмільницького, Літинського районів області.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin