Вінниця
25.04.2024
16.08° C
Вгору

Кому вигідно за грантові гроші «топити» імідж Вінниці?

Починаючи з 2015 року Вінниця очолює рейтинг найкомфортніших міст України. Сьомий рік поспіль результати Українського муніципального опитування, яке проводить Міжнародний республіканський інститут (МРІ) свідчать, що вінничани мають найвищий показник задоволеності мешканців тими послугами та комфортом, що забезпечує їм міська влада.

Про це повідомляє “Місто”.

«Відновлення роботи підприємств та організацій – від кав’ярень до заводів – надзвичайно важливе і необхідне. Це можливість втримати економіку на плаву та посилювати обороноздатність країни!” – заявила команда міської ради Вінниці та одразу розпочала адаптувати не лише релоковані із зони проведення бойових дій підприємства (майже дві сотні), а також і приймати переселенців у громаду. А таких тисячі…

Проте, далеко не усім комфортно у найкомфорнішому місті України. Місцева редакція «Агенція журналістських розслідувань», яка працює в статусі ГО та завдяки цьому залучає донорські кошти, системно пише про «серйозні» проблеми та знаходить навіть #велику зраду посеред війни. Оцініть заголовки: «Якщо місто вчасно не погасить “транспортний” кредит – Вінниця залишиться без двох ЦНАПів», «Два польських автобуса переданих Вінниці ніколи не вийдуть на маршрути», – яскраво, проблемно та хайпово?! Саме так і працює жовта преса.

ВІННИЦЬКА «ЧОРНУХА» ЗА ГРАНТОВІ ГРОШІ ДОНОРІВ

«Якщо місто вчасно не погасить “транспортний” кредит – Вінниця залишиться без двох ЦНАПів». Це про що ?! Неважливо! Насправді, це типовий спекулятивно-клікбейтний заголовок для тих, хто тільки заголовки й читає, формуючи з них картину #зради в своїй голові. Ніхто у Вінниці нічого не забирає. Та й у тексті йдеться, що кредити для реалізації тих чи інших проектів під заставу комунального майна беруть всі  українські міста. Вінниця, яка активно розвивається, не виключення. Залучення інвестицій, кредити міжнародних організацій та залучення внутрішнього ресурсу, в тому числі кредити під заставу комунального майна (звичайна форма забезпечення кредиту), – це загальна практика в умовах бюджетного дефіциту.

Ще одна інформація із заголовком: «Два польских автобуса переданих Вінниці ніколи не вийдуть на маршрути»… Аааа, ще одна зрада!

Тут ще цікавіше. Йдеться про  два автобуси Solaris,  отримані  Вінницею від польського міста-побратима Кельце в якості гуманітарної допомоги.  І які, замість вийти на маршрути, використовуються КП “Вінницька транспортна компанія” в якості розвозок для своїх працівників, водіїв тих же трамваїв, яких удосвіта в коменданську годину треба привезти в депо, зібравши по місту, вночі – розвезти додому тощо.

А справа в тому, що нещодавніми поправками до законодавства прямо заборонено використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, – в даному випадку розуміється оплата за проїзд.

Єдиний прецедент сьогодні – Київ, де  запуск таких «гуманітарних» автобусів був ну дуже «веселим», аж до звинувачень, що не треба було власні автобуси передавати Дніпру. Вінниця, до речі, теж допомагала Дніпру, де ракетний удар поцілив в автопарк.

Але Вінниця не Київ. У нас  до таких автобусів першими  встигнуть  не   німецький посол й адекватні нардепи,  а слідчі. По дивному збігу обставин  вони  штампують сьогодні  кримінальні справи   проти місцевого самоврядування по всій країні.  Того ж чернігівського мера  прибрали, незважаючи на  конституцію,   за  «менше».

Тому міста чекають,  коли влада  відмінить свій же гачок, підвішаний над містами. Бо виходить, що їй їздити на гуманітарних джипах можна, а звичайним українцям на гуманітарному громадському транспорті – ні.

Між тим, чим далі, такого транспорту, за існуючих проблем з енергетичною інфраструктурою, ставатиме все більше. Наприклад, наш сусід, Житомир, вже в січні наступного року має отримати  20 гуманітарних автобусів з  автопарку естонського Таллінна. У Вінниці теж є попередні домовленості. Тому перспектива – це лише сподівання, що ці потреби зрозуміють не лише в Європі, а й у Києві.

У редакції «Агенція журналістських розслідувань», це теж, мабуть, розуміють, але по-своєму… Тому системно пишуть здогадки про правду, одразу публікуючи усі критичні заяви «активістів», інформацію прокуратури та поліції про відкриття кримінальних проваджень тощо… А далі «забувають» публікувати рішення та постанови тих же установ щодо закриття справ за відсутності складу злочину. Кому вигідна однобока правда?!

Ось такі, здавалось би, «просто інформації» є підставою для порушень справ… Невже місто саме

підставилось під кримінал і суди ?! Цікаво, еге ж?!

Ще більш цікаво, як за грантові кошти  досить авторитетної організації «People in Need» хтось працює на власні інтереси. Бо інші регіональні відділення не мають інтересу псувати імідж міст в якому працюють.За винятком, таке враження, вінницького. Який  за грантові кошти займається відвертим медіакілерством, додаючи до своїх чергових ололо, що «Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою (грантодавців) позицією».

Європейська інтеграція навпаки? Чи нічого особистого, просто бізнес на заказухах?

Звичайно, навіть системні спроби жовтої преси очорнити імідж Вінниці не здатні знівелювати багаторічні досягнення міста, однак клепати за грантові гроші жовту #зраду посеред війни здатні.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin