Вінниця
18.04.2024
5.42° C
Вгору

Вінничан закликають долучитися до збору гумдопомоги для деокупованої Балаклії

У рамках третьої поїздки до деокупованого міста-друга Балаклії, вінницькі волонтери формують коробочки з гуманітарною допомогою. Акцію назвали “Від дитини до дитини”. Триватиме вона до 18 січня. Зібрати планують хоча б 1 000 пакунків.

Станом на грудень минулого року в деокуваній Балаклії проживало понад 2 500 тис дітей. І все більше родин повертається до звільненого міста.

Із жовтня, відколи Вінниця в рамках проєкту “Разом!” стала містом-другом для Балаклії, вінницькі волонтери відвезли до цієї частини Харківщини близько 140 кубів допомоги: від велосипедів, до одягу та книг.

Тепер хочуть звернути увагу на допомогу дітям, які пережили окупацію, говорить координаторка проєкту “Вінниця-Балаклія”, співзасновниця волонтерського центру “Шахіна” Олена Стеценко.

“У Балаклії досить багато діток. Їхні батьки після окупації нажахані, тривожні. Для того, аби трішки розкріпостити дітей, ми вигадали ось таку історію. Вінницькі дітки разом із батьками можуть зібрати подарунки і передати їх до дітей з Балаклії. Можна взяти будь-яку коробку, яка у вас є, аби дитинка могла її понести сама, як свій подарунок. Він може бути збірним. Туди можна поставити канцтовари, невеликі іграшки, розмальовки, пластилін, солодощі, зошити… Все, що потрібно дитині, аби вона залишилася задоволеною”, – додає Олена Стеценко.

Коробки, які сформували, варто підписувати: для якої статті, і якого віку вони призначені, роз’яснює співзасновниця волонтерського центру “Шахіна” Любов Федонюк. Дівчина також є вчителькою української мови. І в найближчу поїздку, яка відбудеться в другій половині січня, вінницькі волонтери планують провести для балаклійців урок української мови.

“Ми співпрацюємо з молодіжною радою Балаклії та з місцевою бібліотекою. Я була координаторкою мовних курсів “Єдині” у Вінниці. Тепер ми запустили їх у Балаклії. Із 2 січня там розпочався курс. Так балаклійці зможуть швидше перейти на українську мову. Звичайно, ті, хто захоче. А охочих там чимало. Нам лише потрібно їм допомогти”, – пояснює Любов Федонюк.

Позаяк проєкт “Разом!” має на меті не лише допомогти гуманітарно жителям звільненого міста, а й зблизити нас культурно – в середині січня вінничани планують також влаштувати в Балаклії концерт, на якому зіграють вінницькі музиканти, майстер-класи для дітей, а також показати виставу “Про мрію, яку не можна зраджувати”.

Гуманітарну допомогу для балаклійців збирають у:

  • волонтерському центрі “Шахіна” (проспект Коцюбинського, 43-а),
  • центрі реабілітації “Гармонія” ім. Р. Панасюк (вулиця Винниченка, 5),
  • артпросторі “ПІЧ” (вулиця Сковороди, 25).

Окрім пакунків “Від дитини до дитини”, волонтери продовжують збір солодощів, дитячих канцтоварів, іграшок та транспорту, а також україномовних книг. Теплого одягу наразі є в достатній кількості.

Нагадаємо, із жовтня 2022 року Вінниця стала містом-другом для Балаклії в рамках проєкту “Разом!”, який заснував “Культурний десант” на чолі зі співаком Колею Сергою.

11 листопада, в рамках роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу вінницькі волонтери з організацій “Шахіна”, “Гармонія”, “Піч”, “Подільська громада” та директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук доправили до Балаклії перший гуманітарний вантаж.

25 листопада Вінницька міська рада передала субвенцію з бюджету ВМТГ Балаклійській міській територіальній громаді в сумі 10 млн грн.

9 грудня заступник міського голови Микола Форманюк разом із депутатом Володимиром Малініним поїхали до звільненої Балаклії з черговим гуманітарним вантажем та поспілкувались з представниками балаклійської влади про їхні нагальні потреби та подальшу співпрацю громад.

19 грудня, з Вінниці до деокупованої частини Харківщини відправили другий гуманітарний вантаж, який місцеві волонтери формували впродовж останнього місяця.

28 грудня депутати Вінницької міської ради Володимир Онофрійчук та Олександр Мельник доправили до деокупованого міста-друга Балаклії черговий гуманітарний вантаж та поспілкувалися з представниками місцевої влади про їхні нагальні потреби.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin