Вінниця
29.03.2024
12.6° C
Вгору

У Вінниці затвердили Перспективний План заходів на 2023-2026 роки за напрямом “Європейська Енергетична Відзнака”

Забезпечення автономної роботи об’єктів критичної інфраструктури, енергетична незалежність, безпека, зниження енергоспоживання та викидів СО2 за рахунок збільшення енергоефективності та використання поновлюваних джерел енергії – це заходи, передбачені у Перспективному Плані на 2023-2026 роки за напрямом “Європейська Енергетична Відзнака”. Цей План затвердили 23 грудня на черговій сесії Вінницької міської ради.

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) – це міжнародний інструмент підтримки міст, націлених на стійку енергетичну політику та міський розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів та збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі міста.

У 2015 році Вінниця отримала Європейську енергетичну відзнаку. Наше місто стало першим в Східній Європі, якому вдалось успішно пройти сертифікацію. Надалі Міжнародний офіс Європейської енергетичної відзнаки почав поширювати цю ініціативу в інших містах і вже станом на 2019 рік Вінниця успішно пройшла міжнародний аудит, підтвердила сертифікат та здобула “Срібну відзнаку”. За результатами аудиту, найкращою практикою в сфері “Мобільність”, визнано “Розвиток велосипедної інфраструктури м. Вінниця”.

Як розповідає директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов, на період дії Програми 2019-2022 роки, було заплановано 128 заходів. Станом на перше вересня цього року, значна їх частина (56%) впроваджується і на даний час.

“У зв’язку з епідемією Covid-19 та воєнним станом, частина заходів не були виконані через відсутність фінансування. Але, попри це, “Перспективний План заходів на 2023-2026 рр.” буде включати ті заходи, що є актуальними, пріоритетними на часі та які були запропоновані ще в минулих 4-ох річних програмах. Йдеться про скорочення витрат і втрат в системі централізованого теплопостачання через покращення ефективності обладнання, оптимізацію процесів експлуатації та утримання, професійну підготовку персоналу тощо”, – сказав Максим Мартьянов.

Нагадаємо, у 2011 році було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним секретаріатом економічних питань Швейцарської Конфедерації та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Виконавчим комітетом Вінницької міської ради, Комунальним підприємством ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” щодо надання технічної та фінансової допомоги для Проєкту з енергоефективності у м. Вінниця. Європейська Енергетична Відзнака була як основа, перша ланка в даній співпраці. А метою меморандуму було покращення інфраструктури міста та його енергоефективності.

Зокрема в системі централізованого теплопостачання, розвитку компетенції та підвищенні рівня обізнаності з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики для підвищення життєвого рівня, а також у стимулюванні економічного розвитку та виконанні дій у відповідь на кліматичні зміни і як наслідок зменшення викидів СО2.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin