Вінниця
19.04.2024
4.12° C
Вгору

У Вінниці затвердили Стратегію розвитку культури Вінницької МТГ до 2025 року

Вчора, 23 грудня, на сесії міської ради прийняли рішення затвердити «Стратегію розвитку культури Вінницької міської територіальної громади до 2025 року». У 2021 році за результатами експертного відбору проєкту Eu4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut, Вінниця увійшла в трійку міст, які отримали грант у розмірі 30 000 євро на створення власних Стратегій розвитку культури. Стратегія – основна передумова для більш детального планування розвитку міста і громади, де культурі, її потенціалу та ресурсам належить одне з ключових місць.

Так, протягом 2022 році проводилася активна робота над створенням «Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади». До роботи залучались експерти з різних напрямків, працівники галузі, громадські організації та усі зацікавленні мешканці громади.

ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій» було проведено комплексне дослідження стану галузі культури. Понад 3000 вінничан долучилися до цього дослідження у різному форматі.

Основні респонденти – представники різного віку, соціального статусу та професійних сфер, мешканці міста і навколишніх сіл. Такий підхід надав можливість зробити якісний зріз проблем у галузі, глибино просканувати різнобічність культурного життя громади, почути думку всіх зацікавлених сторін, стейкхолдерів і бенефіціарів.

Дієвою складовою в розробці Стратегії стала участь членів робочої групи у міжнародних конференціях, тренінгах, воркшопах та зустрічах, зокрема, у мережевих конференціях у м. Кутаїсі (Грузія) та м. Варшава (Польща) на яких було презентовано Вінницю та бачення мешканців громади у розвитку галузі культури.

За словами директора департаменту культури Вінницької міської ради Максима Філанчука в рамках роботи над документом було проведено цикл фокус-групових обговорень, експертних панелей та засідань робочої групи на яких було визначено мету, актуальність, SWOT-аналіз, основні стратегічні напрямки та сформовано поля розвитку.

«Основна мета Стратегії розвитку культури Вінницької МТГ – виявлення та маркування пріоритетних напрямків розвитку культури Вінницької міської територіальної громади на період до 2025 року, формування її ідентичності та згуртованості, посилення ролі та значення культурних прав і потреб представників різних спільнот у загальному культурному просторі, формування збалансованого, креативного, творчого середовища, яке продукуватиме інновації і стане каталізатором економічного розвитку та інвестиційної привабливості регіону», – зазначив Максим Філанчук.

Крім того, він додав, що стратегія розвитку культури Вінницької міської територіальної громади до 2025 року має стати дієвим дороговказом для галузі на найближчі роки.

Також в рамках розробки стратегії йде робота над розробкою сайту культури Вінницької МТГ.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin