Вінниця
20.04.2024
12.42° C
Вгору

Депутати Вінницької міської ради затвердили бюджет на 2023 рік та важливі для громади програми

Сьогодні, 23 грудня, відбулась сесія Вінницької міської ради, на якій депутати ухвалили низку важливих для життя громади рішень. Вони прийняли бюджет, а також проголосували за Програму економічного і соціального розвитку територіальної громади на 2023 рік. Серед основних питань порядку денного було й затвердження Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Це стратегічні документи, в яких окреслені ресурси та пріоритетні цілі, що є визначальними для стабільної життєдіяльності та розкриття потенціалу ВМТГ.

Одним із ключових питань сесії стало затвердження бюджету Вінницької міської громади на прийдешній рік. Стислу характеристику головному фінансовому документу надала директорка департаменту фінансів ВМР Наталія Луценко.

Вона зазначила :«Проект бюджету 2023 року є збалансованим та реалістичним. Разом із тим, воєнний стан залишив свій слід в показниках економічного розвитку, обсягах доходів бюджету та пріоритетах видатків. Проект бюджету 2023 року, за своїми показниками, забезпечить стабільне функціонування всіх галузей громади в умовах воєнного стану, та одночасно, і особливо після завершення воєнного стану, – буде бюджетом розвитку нашої громади».

Для цього доходи бюджету визначені в сумі близько 5 млрд 190 млн грн, в тому числі власні доходи в сумі 5 млрд 56 млн грн, що на 10 відсотків більше показників поточного року. Загальний фонд відіграє основну роль у формуванні бюджету, оскільки забезпечує майже 94,6 відсотків доходів. Основними бюджетоутворюючими залишаються: податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок, податок на нерухоме майно.

Видатки бюджету сформовано в обсязі 5 млрд 657 млн грн, у тому числі видатки за рахунок власних доходів збільшуються на 14,2 відсотки і складуть 5,5 млрд грн, видатки за рахунок трансфертів сформувалися на даний час у сумі 133,4 млн грн.

«Стосовно трансфертів, то офіційно до загального фонду бюджету громади передані лише субвенції соціального характеру з обласного бюджету в сумі 4 млн грн, що відповідає рівню поточного року. Щодо освітньої субвенції та додаткової дотації для професійно-технічних навчальних закладів, то ці показники будуть відображені в бюджеті після їх розподілу та затвердження Кабінету Міністрів України, як це передбачено статтею 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік». У цьому питанні також маємо серйозні ризики, так як сума освітньої субвенції, яка передбачена в державному бюджеті, на 19 відсотків менша суми освітньої субвенції 2022 року», – підкреслила Наталія Луценко.

Нагадаємо, протягом 6-8 грудня проєкт бюджету-2023 Вінницької МТГ розглянули на Раді підприємців, обговорили на громадських слуханнях та схвалили на виконкомі міської ради Окрім того, показники проекту бюджету були обговорені на засіданнях всіх постійних комісій міської ради та підтримані ними.

Також під час сесії депутати затвердили Програму економічного і соціального розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік. Основна мета Програми: забезпечення стабільного функціонування територіальної громади в умовах викликів, зумовлених військовою агресією проти України і падінням економіки; формування дієвої системи підтримки релокованих бізнесів та внутрішньо переміщених осіб; посилення співпраці з усіма зацікавленими сторонами для розбудови та модернізації інфраструктури Вінницької міської територіальної громади.

У документі детально розписано комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення та розвиток економічних проєктів, створення комфортної соціальної та комунальної інфраструктури. Зокрема, мова йде про додаткові інструменти стимулювання підприємництва, подальшу розбудову Вінницького індустріального парку, капітальні ремонти мереж водогонів і каналізування, модернізацію та впровадження енергоощадних та інноваційних технологій у закладах охорони здоров’я та освіти. Крім того, особлива увага протягом нового року буде приділятися благоустрою територій, розбудові дорожньої інфраструктури та мережі вуличного освітлення на приєднаних територіях. (Детальніше тут: http://surl.li/edvhp )

Ще одним важливим документом, за який сьогодні проголосували самоврядці стала Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Варто зазначити, що таку програму муніципалітет Вінниці схвалив одним із перших у регіоні.

Серед її основних завдань – створення належних умов розвитку аграрного сектору економіки задля стабільного забезпечення жителів територіальної громади якісною, екологічною та безпечною сільськогосподарською продукцією від власного виробника.

«Для міста Вінниця ця програма – це зовсім нове. Враховуючи те, що до нас у 2020 році приєдналися сільські громади з територією більше, ніж самої Вінниці – 143 кв км (м. Вінниця до 2020 року мала територію 113 кв км), і було прийнято рішення розробити цю програму, – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Важливо, щоб вона працювала, щоб люди, які проживають у цій місцевості, відчули покращення і реальні результати від роботи цієї програми. Важливо, щоб це була повноцінна інтеграція в життя територіальної громади у всіх аспектах – не тільки з точки зору надання соціальної допомоги, адміністративних послуг або розвитку інфраструктури, а й покращення економічного потенціалу».

Робота по досягненню відповідних цілей охопить усі галузі: від землеробства і тваринництва до рибництва та бджільництва, і включатиме різноманітні інструменти: від залучення інвестицій до надання дорадчих послуг особистим селянським господарствам. (Детальніше тут http://surl.li/edvhw )

Варто також зазначити, що усі прийняті сьогодні документи відповідають цілям “Стратегії розвитку ВМТГ до 2030 року – Стратегії 3.0”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin