Вінниця
19.04.2024
4.93° C
Вгору

Розвиток Вінниці 2022: як воєнний час вплинув на реалізацію планів розвитку міста?

Без сумнівів 2022 рік був дуже складним через російське вторгнення. Проте робота громад тривала та триває наразі. Отже, які плани розвитку Вінниці вдалось реалізувати, а які – ні?

 

З плану реконструкцій, ремонтів та будівництв, було виконано лише 26,3%. У грошах, це – 83,1 млн грн із запланованих 316 млн грн витрат по цьому напрямку.

На початку року вдалося виконати роботи з реконструкції 2-го поверху адмінбудівлі на Замостянській, 7 та проводили реконструкцію будівлі під Туристичний центр на Соборній, 89.

 

В цьому році продовжили будівництво Регіонального кардіоцентру, що є спільним проєктом міста, області та Світового банку (у 2022 році було виділено 34 млн гривень).

 

Ремонт житлових будинків

 

Були виконані ремонтні роботи у 102 житлових будинках з метою покращення енергозбереження. У 21 житловому будинку, в яких створені ОСББ, провели капремонт за кошти громади – у переважній більшості, замінювали дахи та ліфти.

 

Також була проведена робота над ліквідацією наслідків ракетного обстрілу Вінниці 14 липня. У 30 будинках замінили вікна та двері у під’їздах, у чотирьох будинках відновили покрівлі. 

 

Ремонт доріг та транспорту

 

 Також у 2022 році проводились ремонти доріг. Серед найбільш значних – завершення капремонту вулиці Шепеля (відрізок від Гальчевського до Нечая); ділянки дороги, що сполучає вулицю Зулінського та Житомирське шосе; перебудували перехрестя на вулиці Коріатовичів та Оводова, з влаштуванням кільцевої розв’язки. І ще у цьому році виконали капремонт ділянок доріг на 21 вулиці в приватному секторі. 

 

Працювали й над покращенням вуличного освітлення громади – загалом встановили 202 світлодіодні ліхтарі у цьому році.

 

Фахівці «Вінницької транспортної компанії» виконали капремонт 33 тролейбусів та 23 трамвайних вагонів. Склали один тролейбус VinLine, ще чотири тролейбуси наразі у роботі.

 

Екологія

 

 Тривали роботи з очищення річки Південний Буг: земснарядами з річища підняли 12,9 тисячі кубометрів намулу. Відремонтовано та очищено 157 колодязів питної води. Виконано обрізку та знесення понад 1,9 тисячі сухих та аварійних дерев. Їм на заміну висадили одну тисячу саджанців дерев.

 

Нове житло

 

 Цього року тривала реалізація міської програми «Муніципальне житло»: ввели в експлуатацію 105-квартирний будинок на вулиці Бортняка; тривають підготовчі роботи з будівництва об’єкта на Привокзальній, 30; займаються будівництвом 128-квартирного житлового будинку на 600-річчя.

Також, за кошти інвестора, розпочато будівництво дитсадка на 12 груп в районі «Академічний».

 

Що не вдалось реалізувати і чому?

 

  1. Незавершеною досі залишається реконструкція вулиці Батозької.
  2. “На паузі” будівництво технопарку «Кристал» на 600-річчя, 21А.
  3. Призупинена реконструкція будівлі аеровокзалу «Аеропорту Вінниця». Місто взяло кредит для перебудови аеровокзалу: виконали робіт на суму 1,8 млн грн зі 180 млн. Кошти були спрямовані на демонтажні та підготовчі роботи.
  4. Не завершили будівництво каналізації у приватному секторі. Цього року проклали 270 метрів мереж каналізації у приватному секторі квартального комітету «Добробут» (Старе місто).

 

Чому проекти зупинені?

 

На вимогу постанови уряду №590 запровадили Порядок фінансування Держказначейством – саме через цю структуру проводять фінансування робіт. 

 

Відтак, у першу чергу з бюджетів всіх рівнів фінансуються видатки оборони, в другу – нагальні видатки (зарплати, оплата енергоносіїв); в третю – інші видатки, які включають інші поточні видатки та більшість капітальних видатків.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin