Вінниця
25.04.2024
18.54° C
Вгору

Робота вінницьких лікарень під час воєнного стану

Вінниця наразі є відносно мирним тиловим містом. Однак, прицільних атак рашистів зазнає і критична інфраструктура Вінниччини. Як працюють вінницькі лікарні в умовах воєнного стану, які є наявні ресурси та складності? 

 

Отже, всі регіони України, зокрема Вінницька область, зазнають стабілізаційних планових відключень електроенергії, однак, планові відключення не стосуються медичних закладів. За словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександра Шиша, стаціонарні медичні заклади працюють у штатному режимі. Планові обмеження споживання електроенергії лікарень не застосовуються. Проте у випадку екстрених відключень внаслідок ракетних атак або аварійних випадків усі стаціонари міста мають генератори резервного живлення.

Усім відомо, що окрім вінничан лікарні обласного центру щодня приймають також велику кількість поранених захисників. Чи вистачає ресурсів на утримання усіх пацієнтів? 

– Так, медичними закладами забезпечується надання медичної допомоги на належному рівні. У лікарнях міста створено запаси медикаментів, перев’язувальних та інших витратних матеріалів, дезінфекційних засобів та антисептиків. Лікарні дооснащені протипролежневими матрацами, шприцевими та інфузійними насосами, медичним інструментарієм, каталками, – зазначив Олександр Шиш.

 

Також за рахунок коштів бюджету міської громади передбачено 27,2 млн.грн на придбання виробів медичного призначення, витратних матеріалів, лікарських засобів.

На придбання необхідного обладнання передбачено 34,2 млн.грн.

Окрім того, нам відомо, що відділенням певних вінницьких лікарень, де проходять лікування захисники та захисниці, також допомагають вінницькі волонтери, надаючи допомогу у вигляді деяких розхідних матеріалів.

 

З початком повномасштабного вторгнення питання пандемії COVID-19 дещо відійшло на другий план. Проте, захворювання нікуди не зникло,  хвороба продовжує поширюватись. Ми дізнались, що наразі ситуація у Вінниці залишається стабільною. Протягом вересня та першої декади жовтня спостерігалось значне підвищення захворюваності на COVID-19 – щодня реєструвалось 200-250 випадків захворювання. Проте, починаючи з другої половини жовтня та протягом листопада, щодня реєструється 15-20 випадків позитивних результатів на COVID-19. Тобто, ми бачимо, що зараз ситуація контрольована. У будь-якому випадку, департамент охорони здоров’я Вінницької міської ради закликає вінничан дотримуватись протиепідемічних заходів, використовувати засоби засоби індивідуального захисту в місцях скупчення людей, дотримуватись заходів індивідуальної гігієни (мити руки, обробляти предмети щоденного використання тощо).

 

Звертаємо увагу мешканців та гостей міста, що вакцинальна кампанія проти COVID-19 продовжує здійснюватись у ЦПМСД міста, де наявні вакцини та створені умови для проведення щеплень. 

 

Хоча темпи вакцинації у теперішніх умовах військової агресії зменшились, агалом, на сьогодні, дві дози отримали майже 157 тисяч вінничан, це фактично кожен четвертий мешканець міста, бустерну дозу отримали 231159 мешканців. З початку війни першою і другою дозою щепилось 2758 осіб, бустерну дозу отримали 13822 особи.

 

Також уже понад 3 тисячі вінничан вакцинувались у рамках муніципальної програми “Стоп-грип” – повідомляє Вінницька міська рада.

Для жителів Вінницької МТГ ця програма передбачає відшкодування 50% вартості вакцини за рахунок бюджетних коштів. Дітям, які позбавлені батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводиться безкоштовно. Програма “Стоп грип” продовжує діяти у рамках ініціативи “Вінничани важливі”.

 

“Найдієвішим засобом для профілактики грипу є вакцинація, – наголошує директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – Вакцинація, як засіб профілактики від грипу, не дає 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє, проте вона перенесе захворювання у легшій формі”.

 

Імунізація від групу у Вінниці наразі здійснюється вакциною “GC Flu”. Для отримання щеплення необхідно звернутись до сімейного лікаря.

 

Закликаємо усіх мешканців та гостей міста відповідально ставитись до свого здоров’я та завчасно вживати можливих захисних заходів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin