Вінниця
28.03.2024
13.42° C
Вгору

Староста Деснянського округу про життя громади у ”Великій Вінниці”: “Ми отримали шанс жити в найкомфортнішому місті”

На вулицях стало світліше, почали з’являтися нові дороги та майданчики, а громадський транспорт більше не ходить раз на годину як раніше.

 

20 листопада виповнилось два роки утворення так званої “Великої Вінниці”. В 2020 році до Вінницької громади приєдналися селища Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки, Стадниця, Гавришівка, Великі та Малі Крушлинці. Раніше, в 2018 році, частиною Вінниці стало селище Десна.

 

Як розповідає староста Деснянського старостинського округу Галина Обливач, за ці роки в окрузі була виконана велика робота, результати якої сьогодні може відчути практично кожен мешканець селища.

 

Галино Миколаївно, коли і з чого, власне, розпочалася співпраця з Вінницею? — Перше, чому була приділена увага — це інфраструктурним проектам. Фактично, ще до приєднання, спільно з Вінницькою міською радою, по програмі співфінансування, у нас був зроблений водогін до будинків по вул. Гагаріна 2,4.

 

Пізніше — зробили ремонт в приміщенні амбулаторії загальної практики сімейної медицини, яка обслуговує більше тисячі пацієнтів. Біля амбулаторії також встановили пандус.

 

Крім того, серед перших робіт – реконструкція систем опалення в дитячому садочку. В садочок також провели воду та придбали обладнання: бойлер, морозильну камеру, тощо. До садочку побудували дорогу.

 

Дитячий садочок зараз працює? — Так. Його відвідує 45 малюків. Разом з тим, в зв’язку, з військовим станом в дитячому садочку виконуються ремонтні роботи в укритті, робиться вентиляція, заводиться вода, проводяться інші роботи, аби дітям було комфортно перебувати в сховищі під час повітряної тривоги. Сподіваюсь, нам вдасться завершити ремонтні роботи до Нового року.

 

Де діти проводять своє дозвілля? — У нас є гарний дитячий майданчик, а восени, поруч з ним обладнали ще сучасну мультифітнес станцію. В результаті, вийшов чудовий комплекс. Станція з м’яким покриттям та благоустроєм. Діти, та й дорослі, з нетерпінням чекали завершення робіт.

 

Дитячий майданчик освітлений? — Так. Загалом, освітлення – це окрема тема, в селищі тепер стало набагато світліше.

 

Де ще виконувались роботи з зовнішнього освітлення? — Проведено будівництво мережі зовнішнього освітлення по вулиці Гагаріна. Також частково зроблено освітлення дороги, яка веде до масиву приватного сектору.

 

Роботи по освітленню приватного сектору будуть продовжені? — Звісно, але цим питанням ми плануємо займатися в перспективі. Взагалі, приватний сектор у нас має освітлення, але існуюча мережа потребує модернізації. Крім того, приватний сектор у нас заживлений від Стрижавки і, на жаль, маємо часті перебої з подачею електроенергії. Зараз, коли ворог б’є по інфраструктурі і від відключень електроенергії, потерпають практично усі, люди це ще розуміють, але на майбутнє, зокрема і в 2023 році, ми плануємо працювати над вирішенням цього питання. Досягнута домовленість з АТ «Вінницяобленерго», Замостянським РЕМ, щодо виготовлення проектної документації на нову мережу електропостачання з метою переключення приватного сектору селища з 76 фідера зі сторони Стрижавки на нову, збудовану згідно даного проекта, лінію.

 

А як щодо доріг? — В 2022 році ми капітально відремонтували дорогу, що сполучає вулицю Зулінського з Житомирським шосе. По великому рахунку, тут дороги як такої не було, це був ґрунтовий шлях, невеличку вузьку смужку асфальту поклали місцеві підприємці, але цього було замало. Тому, фактично, дорога зроблена заново, за що ми дуже вдячні, особисто міському голові Сергію Моргунову.

 

Також, після приєднання у нас вчасно виконується поточний ремонт доріг, зокрема дороги, яка веде до селища від колишнього підшипникового заводу.

 

Крім того, здійснено поточний ремонт (щебеневе покриття) п’яти вулиць селища. А саме: частини Польової, частини Молодіжної, частини вулиці Князя Володимира, вул. Садової, вул. Привітна – 2021 рік. В 2022 році зроблена вулиця Князя Володимира та під’їзна дорога до кладовища.

 

Як курсує громадський транспорт, які інтервали його руху? — Колись у нас курсував автобус №108, який їздив приблизно раз в годину. Це було дуже незручно, адже селище досить “рухливе”, багато мешканців працюють у місті чи прилеглих селах. Тепер, до Десни продовжили рух маршрутного таксі 2Б, а рух муніципального автобуса №30 здійснювався ще раніше – за два роки до об’єднання. Таким чином, тепер у нас транспорт ходить кожні 10-12 хвилин.

 

Разом з тим, тепер приводів їхати у місто, можливо, стало менше, адже у селищі почали надавати адміністративні послуги? — Так, тепер мешканці можуть на місці отримати низку адміністративних послуг. В окрузі працює адміністративна група в складі створеного Центру обслуговування громадян. Адміністратор має можливість надавати 328 видів послуг. Також, впроваджені віддалені робочі місця департаменту соціальної політики, земельних ресурсів. Всі пенсіонери та пільгові категорії населення отримали муніципальні карти Вінничанина в центрі адміністративних послуг селища.

 

З якими питаннями звертаються до старости? — До мене звертаються в уже найбільш скрутних ситуаціях. На жаль, проблем в людей завжди вистачає, а через війну, їх, напевно, стало ще більше.

 

Розкажіть трохи про культурне та громадське життя на території округу — Жителі громади в 2021 році взяли активну участь у першому у Вінницькій міській територіальній громаді, урбаністично – культурному фестивалі «Майстерня громади. Вінниця». Метою фестивалю було об’єднання жителів новоприєднаних територій задля долучення їх до участі у міських процесах.

 

Ми також постійно проводимо низку заходів. В 2022 році провели День Української Державності для дітей та молоді на День селища.

 

Жителі Деснянського старостинського округу активно долучилися до конкурсу «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської територіальної громади. Отримав перемогу наш проєкт «Бібліоальтанка – комфортний відпочинок». Проєкт мав бути реалізований в цьому році, але через військовий стан ці плани довелось скоригувати

 

І ще кілька слів про подальші плани — В планах – ремонт прибудинкових територій, облаштування тротуарів на приватний сектор і до багатоквартирних будинків. Але, ми маємо розуміти, що реалізація цих задумів залежатиме від ситуації в країні. А загалом, після приєднання до Вінниці у нас з’явилось набагато більше можливостей для вирішення різних питань. Знаєте, ми отримали можливість жити в найкомфортнішому місті країни і, сподіваюсь, надалі рівень комфорту у нашому окрузі буде постійно підвищуватись.

 

Довідка. В окрузі, станом на 1 листопада, проживає 1632 людини. Площа Деснянського старостинського округу складає 627 200 м2. В окрузі нараховується 503 будинковолодіння, працює підприємство ТОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2 потужністю 600т. на добу, ПП «Ранок».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin