Вінниця
24.04.2024
11.18° C
Вгору

Володимир Зеленський розповів українську «формулу миру» на саміті G20

Президент Володимир Зеленський в онлайн-виступі перед учасниками саміту «Групи двадцяти» (G20), що проходить в Індонезії, заявив, що Україна має «формулу миру» і на формати на кшталт «Мінська» більше не пристане.

«Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями. Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Не буде жодних «Мінськів-3», які Росія порушить одразу ж після укладання. Є українська формула миру. Миру для України, Європи та світу. І є набір рішень, які можна реалізувати, щоб дійсно гарантувати мир», – вважає президент.

Він представив пропозиції таких рішень перед G20 і сказав, що Київ пропонує провідним державам світу бути співтворцями миру разом із Україною:

Серед пропозицій України, зокрема:

1. Радіаційна та ядерна безпека;

2. Продовольча безпека;

3. Енергетична безпека;

4. Звільнення всіх полонених і депортованих;

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку;

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій;

7. Повернення справедливості;

8. Протидія екоциду;

9. Недопущення ескалації;

10. Фіксація закінчення війни.

 

14 листопада у Верховній Раді запропонували ухвалити звернення до держав G20 щодо виключення Росії зі складу цієї групи. Група народних депутатів на чолі з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком зареєструвала відповідний проєкт постанови №8203.

 

У зверненні державам G20 пропонують виключити Росію зі свого складу «як таку, що не відповідає цілям і принципам G20», а також засудити дії РФ, спрямовані на знищення України, геноцид українського народу, дестабілізацію енергетичної системи та продовольчої безпеки держав світу.

Щорічний саміт «Групи двадцяти» (G20) офіційно розпочинається 15 листопада.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin