Вінниця
19.04.2024
4.14° C
Вгору

Вінниці на Європейській площі відкрилася виставка «Комунізм=Рашизм»

Сьогодні у Вінниці на Європейській площі відкрилася виставка «Комунізм=Рашизм», яку організувала Команда Архіву національної пам’яті спільно з Вінницькою міською радою, департаментом культури та Музеєм Вінниці. Вона має на меті показати паралель між злочинами СРСР та сучасної росії.

У рамках зустрічі директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик презентував вуличну експозицію, що знаходилася раніше на Михайлівській площі в Києві та Броварах. Ідентичну їй за наповненням виставку демонстрували також у Прилуках, Полтаві, Миргороді.

 

Усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися як у ХХ столітті, так і в ХХІ столітті. Однією з причин повторення цих злочинів є їх забуття та непроговорення на належному рівні, зазначають організатори виставки.

«Експозиція складається з 13 особистих історій людей, які постраждали від окупаційної російської влади в ХХ та ХХІ століттях. Прочитавши розповіді очевидців окупації, попри історичну дистанцію у 100 років між більшовиками та рашистами, ми помітимо, що між обома окупаційними режимами практично немає ніякої різниці – окупанти вчиняли грабунки, розстріли, примусове виселення та депортацію місцевих жителів, організовували фільтраційні табори», – говорить заступника директора з виставкової роботи КП «Музей Вінниці» Євген Сафар’янс.

Виставка створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Архіву Управління Міністерства внутрішніх справ України (Національної поліції) у Львівській області, державних архівів Вінницької, Волинської, Львівської, Миколаївської областей, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

 

Автори виставки: директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук.

 

Над проектом працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич.

 

Партнери: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності та Музей Вінниці.

Вхід на виставку вільний для всіх охочих.

Працюватиме вона до 24 листопада.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin