Вінниця
19.04.2024
3.64° C
Вгору

На що перетворять «шоколадний будинок»?

У Вінниці розпочалась реставрація старовинної садиби по вул. Петлюри

 

Гуляючи середмістям Вінниці, можна побачити чимало будинків історичного значення. Одним із таких – є садиба Мойсея Ваксмана, більш відома як «шоколадний будинок». Ця назва з’явилась завдяки особливому, світло-коричневому фасаду.

 

Довгий час «шоколадний будинок» за адресою вул. С Петлюри, 24 перебував в занедбаному стані. Столітня будівля, на першому поверсі котрої колись знаходилися телеграф та поштове відділення, від початку 90-х років стояла порожня. Загадкова, вкрита диким плющем, вона завжди приваблювала містян.

 

Водночас, мешканці Вінниці зверталися до влади із проханнями відремонтувати «шоколадний будинок», запобігти його подальшому руйнуванню та зробити окрасою нашого міста. Восени 2022 року реставраційні роботи, нарешті, розпочалися.

 

 

"Шоколадний будинок"

За словами головного архітектора Вінниці Євгена Совінського, який брав участь у консультаціях з приводу проекту реставрації, будівлю повинні відновити як зовні, так і всередині. При цьому важливим є саме відтворення початкового вигляду садиби. Фасад буде таким самим, як і сто років тому.

 

Із середини 90-х і до сьогодні орендарем будинку є Вінницька торгово-промислова палата (ВТПП). Віце-президент ВТПП, директор проекту з реставрації будинку Юрій Кулаков розповів, що будівлею не займалися так довго саме тому, що ніхто не знав, як правильно реставрувати подібну пам’ятку архітектури. Зрештою, вирішили зовні максимально відтворити її до автентичного стану. Однак внутрішнє планування, ймовірно, буде змінено.

Реставрація садиби у Вінниці

Ремонті роботи вже відбуваються. Всередині демонтовано аварійні сходи, також бригада робітників частково укріпила фундамент.

 

Вінницька міська рада наполягає на тому, щоб новий фасад мав той самий «шоколадний» колір. Оригінальні дерев’яні двері, що не підглядають відновленню, планують замінити на аналогічні. Пластикових вікон, кондиціонерів та іншого сучасного обладнання на стінах – також не буде. Все для того, аби не зіпсувати старовинний вигляд садиби.

Ремонт Шоколадного будинку

Торгово-промислова палата планує відреставрувати всі приміщення власним коштом. Після закінчення реставрації, в будинку буде знаходитися офіс ВТПП. Наразі важко спрогнозувати скільки триватимуть роботи. Однак відтепер вінничани, які так довго чекали на цю реставрацію, зможуть бачити на власні очі, як змінюється «шоколадний будинок».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin