Вінниця
16.04.2024
18.61° C
Вгору

Вінницькому літературно-меморіальному музею Михайла Коцюбинського виповнилося 95 років

Майже кожен поціновувач творчості Михайла Коцюбинського безсумнівно знає, що його життєвий і творчий шлях тісно пов’язано з Вінниччиною. Але серед усіх цих місць є одне особливе, яке вже давно стало національною святинею нашого народу – невеликий будинок у Вінниці, де народився письменник і жив з перервами до 1897року . Саме у ньому 8 листопада 1927 року було відкрито музей Михайла Коцюбинського, який став першим літературно-меморіальним музеєм в Україні.

Цій події передувала велика та копітка робота. Першим, хто привернув увагу громадськості до постаті Михайла Коцюбинського, був викладач літератури Вінницького Укрпедтехнікуму О. В. Троцюк. Він зібрав серед старих мешканців відомості про Коцюбинських, які опублікував у 1925 р. Згодом, молодший брат письменника, Хома Коцюбинський став першим директором музею. Він дбав, щоб оселя була осередком вивченням життя і творчості славного подолянина.

 

Як розповіла директорка Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського Лариса Кравченко, з часом з’явилися й перші публікації про музей.

 

У 1934 році його директором призначають наймолодшого сина письменника Романа Коцюбинського, але згодом він потрапив під прес політичних репресій того часу. Далі музеєм керував Олександр Левада – український драматург, письменник та кіносценарист, якого згодом заарештували як ворога народу.

«Зі спогадів Олександра Левади ми дізнаємося, що музей у 1930-1940 рр. був центром мистецького життя Вінниці, – каже пані Лариса. – Тут базувалося літературне об’єднання до якого входили поети, прозаїки, літературознавці. До музею приходили поспілкуватися, тут організовувалися літературні збори, вечори, дискусії, вистави місцевого та гастролюючих театрів».

Мужньо витримав музей і нацистських загарбників під час Другої світової війни. Важкий тягар його відновлення музею взяла під свою опіку Ганна Хмара. Пізніше її справу продовжила Галина Литвиненко. Вона очолювала групу працівників музею та художнього фонду під час реекспозиції 1975-1977 рр., що отримала високу оцінку в Україні та за кордоном. Дана експозиція з певними змінами функціонувала до 2020 року.

 

З 2018 року музей очолює Лариса Кравченко – молода, енергійна та цілеспрямована керівниця. Їй вдалося вписати чимало барвистих сторінок в історію музейного літопису – це яскраві проєкти з нагоди вшанування пам’яті Михайла Коцюбинського та загальноміських заходів до Дня міста, Дня Європи, Дня Незалежності України.

«У нашого музею змінювались директори, але ніколи не змінювались основні цінності. І ось уже продовж 95 років музей знайомить відвідувачів із історією та життям нашого видатного земляка», – зазначає директорка музею Лариса Кравченко.

Нагадаємо, у 2021 році у музеї-садибі Коцюбинського за сприяння міської влади та безпосередньо очільника громади Сергія Моргунова було здійснено масштабні ремонтно-реставраційні роботи. Оновлено головні меморіальні будівлі – хату, де народився письменник, а також комору та сторожку, які родина Коцюбинських використовувала у господарстві. Відремонтовано й адмінбудівлю музею.

 

З лютого цього року колектив закладу займається активною волонтерською діяльністю. Зокрема, у травні під час благодійної акції-фотовернісажу «Україна – це я» до Дня вишиванки та Всесвітнього Дня музеїв – зібрали кошти у сумі 5000 грн., які перерахували музеям, що постраждали від влучання ракет та обстрілів російських агресорів – музею-заповіднику М.М. Коцюбинського та Національному літературно-меморіальному музею Г.С. Сковороди.

 

А на мистецькому заході «Перформативні читання новели “Intermezzo”», вінницькі актори влаштували незабутній перформанс, у межах якого читали найвідомішу новелу класика. І частину вилучених коштів від продажу квитків перерахували акторам Вінницького музично-драматичного театру ім. М. Садовського, які нині воюють на передовій.

 

У червні-липні колектив музею організував акцію «Непрочитані казки» до Міжнародного дня безневинних дітей, які стали жертвами військової агресії. Під час заходу зібрали 40 дитячих книжок та розмальовок українською мовою, котрі передали гуманітарно-інформаційному хабу «Я – Маріуполь».

 

Зараз літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського працює в дистанційному режимі, проводить онлайн-марафон «Знайомі незнайомці», онлайн-виставки тощо. Під час заходів усі бажаючі можуть дізнатись маловідомі факти про письменника, його родину та друзів.

Детальніше із подіями та новинами можна ознайомитись на офіційній сторінці закладу http://kotsubinsky.vn.ua/

на фейсбук https://www.facebook.com/M.M.Kotsyubynsky.museum/

чи в інстаграм https://www.instagram.com/m_kotsybinskogo/.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin