Вінниця
16.04.2024
11.23° C
Вгору

За яким принципом вінничанам вимикають світло

З початком активних обстрілів росіянами об’єктів енергетичної інфраструктури, що не припиняються від 10 жовтня, українців закликали до ощадливого споживання електроенергії, проте вже згодом врешті перейшли до віялових відключень світла. Питання за яким принципом відключають ті чи інші вулиці, будинки чи промислові об’єкти залишається для великої кількості людей досі відкритим.

 

Перше, що потрібно розуміти, це те, що усі графіки відключень поділяють на планові та аварійні. Планові можна спрогнозувати заздалегідь, другі – вводяться за певних обставин.

«Не можна сказати, що всі відключення світла у Вінниці – аварійні. Станом на сьогодні на території АТ «Вінницяобленерго» є і аварійні вимкнення світла і планові. Аварійні, це коли пошкоджується кабельна лінія, тоді ми через кол-центр повідомляємо споживачів, що це аварійне вимкнення. Якщо ми плануємо ремонт обладнання то приходить повідомлення про планове вимкнення», – коментує технічний директор АТ «Вінницяобленерго» Віктор Степанець.

Для того, щоб система працювала, потрібно постійно тримати баланс між генерацію і споживанням. Це два нероздільні процеси.  Відтак, коли диспетчер «Укренерго» помічає, що в якомусь окремому регіоні немає балансу між виробництвом та споживанням електроенергії, то дає команду, наприклад, на «Вінницяобленерго» про зниження споживання електрики у Вінницькій області. Віктор Степанець зауважує, що застосувати такі обмеження доводиться екстрено, буквально протягом 10-15-ти хвилин. Цей перелік не завжди вдається скласти за принципом «справедливості». Обленерго перш за все обирають ті вулиці, будинки чи підприємства, вимкнувши які, можна швидко добрати необхідних мегаватів.

«Якщо ж прогнозовано можна припустити, що дефіцит буде сталим, то тоді для споживачів можна приблизно спрогнозувати графік за яким буде відбуватися відключення світла. Ми розуміємо, що зовсім без відключення тут не обійдеться і що суспільству потрібен прогноз. Тоді ми підлаштовуємося під величини і моделюємо графіки, де можна буде погодинно вимикати світло», – зауважує Степанець.

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначає, що причини віялових відключень спричинені безпрецедентною кількістю ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України. Каже, що вони припускали, що ворог може вдатися до підступних кроків, але вірогідність тотального знищення енергетичної інфраструктури вони не розглядали.

До 10 жовтня енергетики прораховували схеми відновлення резервного живлення у разі пошкоджень магістральних ліній та підстанцій. Пропрацьовувалися алгоритми на випадок, якщо в певних районах країни вороги виведуть з ладу одну підстанцію, дві підстанції або навіть електростанцію. Завдяки цьому споживачі відчувають менше незручностей, ніж могли б.

«Ми розуміємо, що ця гра нечесна. Якомусь негіднику за тисячу кілометрів набагато легше натиснути кнопку й запустити ракету, ніж нам полагодити об’єкт після влучання. Є розбіжність витрати часу на те, щоб зруйнувати, й те, щоб відновити. Саме через це ми вдаємося до примусових відключень споживачів. Такі кроки допомагають зберегти загальний баланс енергосистеми», – каже Кудрицький.

На думку голови правління «Укренерго», масштаби атак росіян свідчать про наміри повністю вивести з ладу енергетичну систему нашої країни. Однак бажаного ефекту вони досягти не змогли.

«Сценаріїв відключень у майбутньому може бути безліч. Це залежатиме від того, які вузли мережі будуть пошкодженими, і які електростанції будуть працювати. Головна наша мета – зберегти цілісність електросистем і забезпечити її нормальне функціонування. Якщо темпи руйнувань будуть випереджати темпи відновлення, ми вдаватимемося до різного року графіків відключень: планових і позапланових, аби лише зберегти найдорожче – баланс в енергосистемі», – сказав Володимир Кудрицький. 
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin