Вінниця
20.04.2024
2.81° C
Вгору

Київщина може залишитися без світла на два тижні

Через масовані обстріли інфраструктури 31 жовтня частина Київщини залишилася без світла. З огляду на це в області й загалом по Україні ввели екстрені вимкнення електроенергії.

 

Голова Київської ОВА Олексій Кулеба розповів громадському про виклики, з якими зіткнулася українська енергосистема, та до чого варто готуватися киянам.

 

Насамперед обговоримо питання, які цікавлять усіх мешканців Київщини. Як обстріли 31 жовтня вплинули на енергетичну систему області?

У Київській області 400 тисяч абонентів залишилися без світла. Відбулося аварійне відключення. Вчора до кінця дня вдалося підключити більшість. Сьогодні зранку почали планові вимкнення. Вони відбуваються вже двічі на день, у середньому по 4 години.

Наша головна мета — зробити так, щоб відключення відбувалися планово й у встановлені терміни. Аби люди не скаржилися, що в них відключення тривають шість годин замість чотирьох. ДТЕК також працює над тим, щоб зменшилася кількість планових вимкнень.

 

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук учора заявив, що в компанії закінчилося обладнання для ремонту пошкодженої інфраструктури. Як же тоді будуть проводити ремонт?

Зі свого боку можу сказати, що я особисто об’їхав усі станції, які зазнали пошкоджень чи руйнувань. Ми надаємо їм певну допомогу в розбиранні пошкоджень і завалів. Усе інше в них поки що є. І вони мені не казали, що немає якогось обладнання і що вони не можуть щось відремонтувати.

Якщо говорити про трансформатори, то їх можна зробити і в Україні. Є певне технологічне обладнання, на яке нам доведеться чекати три місяці або навіть більше. Але це не означає, що його немає взагалі. Нічого незмінного немає.

 

У яких громадах через удари по енергетичній інфраструктурі найбільше відключень?

Після 10 жовтня ситуація серйозно змінилася, російська армія почала цілеспрямовано руйнувати нашу енергетичну інфраструктуру, яка є критичною. Ми розуміємо, що Київщина знову стає форпостом міста Києва. Б’ють сюди безпосередньо для того, щоб світла не було в самому Києві. Тут проживає велика кількість людей, це створення такої гуманітарної кризи, аналогів якої світ не бачив 70 років.

Сказати, що якісь громади постраждали більше, не можна. У них різні генерації, вони підключені до різних вузлів. У них мають бути різні відключення за годинами, але не за кількістю годин. Тобто терміни мають бути приблизно однакові.

Зараз ми говоримо з ДТЕК, щоб вони виокремили чутливі зони, де відбуваються аварійні ситуації, аби ми прокомунікували з громадськістю.

 

До чого людям готуватися? 

Ми, як обласна військова адміністрація, готуємося до будь-якого розвитку подій, зокрема й найскладнішого. Люди також повинні готуватися і розуміти, що в них мають бути запаси їжі та води. Мають бути заряджені мобільні телефони.

 

Чи може статися повне відключення електроенергії?

Так, якщо будуть продовжуватися ракетні обстріли нашої енергетичної інфраструктури й ми не зможемо зберегти її завдяки ППО.

 

Спрогнозуймо найоптимістичніший та найгірший сценарії стосовно блекауту.

Це залежить від того, яких пошкоджень нам завдадуть. Якщо будуть пошкодження, які ми зможемо відновити за два тижні, то це свідчитиме про те, що нам два тижні потрібно протриматись. Якщо будуть інші пошкодження, то процес ремонту може зайняти й більше часу або, навпаки, менше. На жаль, у нас такий ворог, що важко передбачити умови ураження. Тобто є реальна загроза, що ми на термін до двох тижнів можемо опинитися без світла. І ми вже готуємося до цього.

 

Про яку підготовку йдеться? 

Ракетні обстріли енергетичної інфраструктури можуть призвести до того, що не буде опалення. Для такого випадку в Київській області є 750 стаціонарних пунктів обігріву.

Ці пункти обладнані відповідними генераторами, там є їжа, певні запаси води. Тобто це укриття, які дадуть змогу бути в теплі й безпеці. У ДСНС є також інфраструктура мобільних пунктів обігріву.

 

Чи може скластися ситуація, коли людям і три місяці доведеться сидіти без світла?

Ми зможемо про це говорити, коли будемо розуміти, що конкретно відбулося.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin