Вінниця
16.04.2024
20.01° C
Вгору

Дві третини українців не вірять, що росія може застосувати ядерну зброю

Соціологічна група «Рейтинг» провела вісімнадцяте загальнонаціональне опитування українців з початку війни: «Ставлення українців до іноземних країн».

 

У цьому опитуванні зафіксовано рекордний показник за історію спостережень – 86% опитаних вважають, що справи в Україні розвиваються правильно. Лише 6% протилежної думки, 8% – не змогли оцінити. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп домінує оцінка напрямку як правильного.

 

 

Дві третини українців не вірять, що росія може застосувати ядерну зрою проти України, ще більше респонденти не вірять у можливість ядерного удару по країнах учасниках НАТО (84%). У порівнянні із опитуванням у квітні цього року зросла впевненість у тому, що росія не нанесе ядерного удару по Україні та західних державах – членах Північноатлантичного Альянсу.

На думку українців найбільш дружніми до України є сьогодні Польща, Литва, Великобританія, США та Канада. Також дружніми вважають Фінляндію, Швецію, Данію, Францію, Швейцарію, Німеччину, Японію.

Близько половини опитаних вважають дружніми Туреччину та Казахстан, ще близько 40% вважають ці дві країни нейтральними щодо України.

Китай зараз для українців залишається переважно нейтральною країною. Угорщина натомість «перейшла» у стан «ворожих» – такою її вважають 41%, нейтральною – 26%, дружньою – 21%. Білорусь (85%) та росія (97%) для українців – це абсолютно ворожі країни.

За останні місяці покращилося ставлення українців до Канади, Польщі, Литви, Великобританії та США. Не змінилося – до Франції. Натомість зросло нейтральне ставлення до Туреччини. Також зберігається тенденція погіршення ставлення до Китаю (особливо у порівнянні з даними 2021 року).

Опитування проводилось 8-9 жовтня 2022 року.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів.

 

Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1 %.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin