Вінниця
28.03.2024
9.11° C
Вгору

У Вінниці скоїли напад на громадську активістку Ірину Баранович

Напад на громадську активістку Ірину Баранович стався 19 жовтня на проспекті  Космонавтів, коли жінка поверталась з роботи додому. Пані Ірина стала свідком сварки незнайомих чоловіка та жінки. Зважаючи на пригнічений вигляд жінки, активістка підійшла до неї запитатись чи все добре. Як виявилось, вона не знала чоловіка, він просто почав «приставати» до неї на вулиці.

“Я хотіла допомогти жінці, як цей чоловік почав до мене агресувати та погрожувати. Далі чоловік направив агресію на мене, почав погрожувати, кричати, використовуючи ненормативну лексику. Він фізично замахувався, але добре, що не вдарив. Жінка, якій я допомогла, в стані шоку почала тікати, але я її розумію, вона злякалась. Я вирішила залишити цей конфлікт і пішла додому. Але неадекватний чоловік почав бігти за мною та погрожувати. Я злякалась, почала бігати зигзагами, щоб відірватись від нього. Я бігла до тих пір поки з моєї сумки не випав гаманець і цей неадекватний просто переключився на гаманець і я змогла втекти”, – розповіла активістка.

Згодом пані Ірина викликала поліцію та склали протокол. Наразі триває робота щодо ідентифікації нападника, вже взяли знімки із камер спостереження магазину, поблизу якого і стався конфлікт.

“Цей неадекватний чоловік пробував знімати кошти із моїх карток, але я одразу заблокувала їх. Про спробу зловмисника скористатись моїми коштами також повідомила поліцію”, – додала жінка.

На думку пані Ірини нападник  був у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Журналістка редакції Місто звернулася за коментарем до ГУНП у Вінницькій області  щодо  результатів розгляду зазначеної заяви. «Наразі вже встановлено особу нападника – це вінничанин, який дійсно був у стані алкогольного спяніння. Чоловіка притягнено до адміністративної відповідальності за порушення ряду статей Кодексу України про адміністративні правопорушення», – повідомили  в обласному управлінні поліції.

 

Кожна і кожен із нас бодай раз могли випадково стати свідками насильства (чи на вулиці, чи зі сторони сусідів, чи знайомих). Та частіше ми відмовляємося діяти. Чому так відбувається? Психологи пояснюють, що нами керує думка: «Ніхто не втручається і я не буду цього робити». Це називається «ЕФЕКТ СТОРОННІХ СПОСТЕРІГАЧІВ». Саме цей ефект дозволяє натовпу чекати, поки хтось інший почне діяти. У свою чергу, чим більше людей дивиться і нічого не робить, тим більше вважатиме, що саме так правильно робити у таких випадках. Ось таке замкнуте коло.Експерти з поведінкового аналізу підкреслюють, що нам потрібна особлива сміливість та мужність, щоб вийти із цього замкнутого кола і почати діяти першими.
Як діяти у схожих ситуаціях:

▶ОЦІНІТЬ СИТУАЦІЮ. Не героїзуйте одразу, зважайте на власну безпеку. Спробуйте швидко зрозуміти, що відбувається та у якому стані постраждала.

▶ВИКЛИЧТЕ ПОЛІЦІЮ. Зателефонуйте за номером 102, стисло опишіть ситуацію (пункт 1), надайте точні дані, де та хто саме скоює правопорушення. Зафіксуйте час звернення. Якщо патрулю довго немає – повторіть дзвінок.

▶ВИКЛИЧТЕ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ. Коли існує реальна загроза життю людини, потрібно викликати швидку допомогу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin