Вінниця
29.03.2024
9.75° C
Вгору

На Вінниччині радіаційний фон в межах норми

Фахівці ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» щоденно здійснюють моніторинг санітарно-епідеміологічної ситуації у Вінниці та районах області. Досліджують радіаційний фон, якість води централізованого водопостачання, епідемічну ситуацію, стан повітря. За період з 3-го жовтня до 10 жовтня виконано 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,16 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

 

Про це повідомляє ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України.

 

Також лабараторно дослідили 308 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

За результатами досліджень встановлено: -309 (95,4%) відповідають вимогам відповідають державно-санітарним нормам, -15 (4,6%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10.

За показниками:

  • каламутність (комунальні водогони смт. Літин, м. Гайсин),
  • перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) – м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал»
  • вміст аміаку (комунальний водогін смт. Крижопіль),
  • органолептичних показниках, зокрема запаху та присмаку (сільський водогін с. Яришів Могилів-Подільського району).

Зазначені відхилення пов’язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та річки Південний Буг, стоком органічних забруднень у володжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

 

Лабораторно досліджено 6 проб води з громадських криниць області на санітарно-хiмiчнi та бактерiологiчнi показники.

 

За результатами досліджень – 3 (50,0%)з відхиленням від вимог ДСанПiНу 2.2.4-171-10 «Гiгiєнiчнi вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по жорсткості, сухому залишку та вмісту нітратів (Могилів-Подільський район, с. Обухів, криниці громадського використання).

 

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin