Вінниця
28.03.2024
16.24° C
Вгору

«Важливо, щоб Вінниця пройшла опалювальний сезон злагоджено», – Сергій Моргунов

Сьогодні, 6 жовтня, міський голова проінспектував готовність до роботи в осінньо-зимовий період твердопаливної котельні на вул. Дмитра Білоконя, 15А. На котельні провели необхідні технічні роботи у міжсезоння, зробили запас твердого палива, а також встановили резервне джерело живлення.

Котельня введена в експлуатацію у 2016 році у рамках проєкту реконструкції системи теплопостачання мікрорайону Дмитра Білоконя (Баженова) у співпраці з Швейцарією (SECO). Зокрема, була реконструйована газова котельня з встановленням трьох газових котлів загальною потужністю 18 МВт; та збудована твердопаливна котельня з 2 твердопаливними водогрійними котлами потужністю 2,6 МВт кожен.

 

У рамках підготовки до опалювального сезону 2022-2023 року, на котельні встановили та провели підключення генератора потужністю 260 кВт. Також з міського бюджету були виділенні кошти для забезпечення генераторами 49 індивідуальних теплових пунктів, наразі очікуються поставки.

 

Генеральний директор комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик зазначив, що котельня готова до опалювального сезону на 100%.

«Котельня обладнана генератором потужністю 260 кВт, у разі зникнення електроенергії ми маємо можливість і надалі тимчасово подавати послугу з теплопостачання, – зазначає Максим Білик. – Наразі у рамках нашої програми з нашими колегами з Фінляндії ми опрацьовуємо питання для того, щоб перейти на альтернативне паливо більш низької якості, адже наше обладнання було розраховане тільки на високоякісну тріску. Таким чином це дозволить менше витрачати на закупівлю палива, а також після реалізації проєкту підвищити ККД котельні майже на 10%».

Міський голова наголосив на важливості забезпечення резервів щепи для потреб котельні. Наразі комунальне підприємство вже уклало низку договорів про поставку палива. Завдання підтримувати чотириденні запаси твердого палива отримали усі теплопостачальні підприємства відповідно до рішення Оперативного штабу з підготовки до опалювального сезону.

«Ми повинні бути готові до того, що можуть виникнути надзвичайні ситуації, адже ворог ні перед чим не зупиняється і можливі удари по критичній інфраструктурі, – каже Сергій Моргунов. – Тому ми створили ще влітку Оперативний штаб, який об’єднав і комунальні підприємства критичної інфраструктури, і відповідні департаменти, і комунальні підприємства обласної власності, які подають воду та тепло – «Вінницяводоканал» та «Вінницяоблтеплоенерго». Ми відпрацювали відповідні алгоритми, як діяти в тих чи інших надзвичайних ситуаціях, коли не буде електроенергії або газу, або коли не буде того й іншого водночас. Ми підтримали ресурсом з міського бюджету комунальні підприємства, щоб вони забезпечили свою потребу в генераторах, щоб оперативно та злагоджено відпрацювати питання щодо відновлення тепла та енергопостачання в житлові будинки та об’єкти соціальної інфраструктури Вінниці».

Окрім того міський голова наголосив, що питання підготовки до опалювального сезону лежить не лише на комунальниках, а й на усій громаді міста Вінниці, та закликав мешканців проводити по можливості побутове утеплення.

«Для нас дуже важливо, щоб вся територіальна громада в цьому питанні відпрацювала – пройшла опалювальний сезон злагоджено, – зазначив Сергій Моргунов. – Це не тільки комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування, а й самі мешканці. Я закликаю їх, щоб вони теж доєднались до питань збереження тепла в своїх оселях – мова про побутове утеплення. Щоб вони утеплювали вікна та двері, щоб економити електроенергію. Це досить важливе питання, щодо згуртованості нашої роботи і достойного проходження викликів, які нас можуть очікувати».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin