Вінниця
25.04.2024
16.08° C
Вгору

Вінницьким учням та студентам розповідають, як зберегти своє ментальне здоров’я

З нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я психологи Вінницького міського центру соціальних служб Ірина Ковиліна та Олена Гудімова разом з мультидисциплінарною командою проводять цикл інформаційно-освітніх виставок “Ментал Трек” для учнів та студентів Вінниці.

“В наш час значення психічного здоров’я не менш важливе, ніж фізичного. Я вдячна нашим психологам, які проводять превентивні міри і роз’яснюють людям, чому ж ментальне благополуччя настільки важливе”, – розповідає керівниця Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

 

«Mental Trek» передбачає просвітницьку роботу за шістьма різними темами, які розділені на “станції”.

 

На першій Станції «Mental quest» учасники разом з Оленою Гудімовою навчалися відрізняти правду від міфів у царині психічного здоров’я, орієнтуватися в сучасних реаліях, критично оцінювати інформацію.

 

На Станції «Коло допомоги» учасники у форматі диспуту, обговорили запропоновані життєві ситуації, які можуть бути пов’язані з виникненням психічних розладів.

 

На Станції «Мозок, душа, тіло – одне ціле» учасники, у ігровому форматі обговорили потенційно можливі вчинки героя станції (“Пряничного чоловічка”), і були запрошені виступити радниками щодо вибору тих поведінкових стратегій, які зберігають та поліпшують психічне здоров’я людини.

 

На Станції «Булінг: як розпізнати й подолати» учасникам пропонувалося, користуючись своїм власним досвідом та розсудом, усвідомити сутність булінгу, його різновиди та відмінність від конфлікту.

 

На Станції «Психічне здоров’я – це про всіх» учасники аналізували й обговорювали життєві ситуації героїв та їх подальший розвиток, усвідомили різницю між психічним здоров’ям та психічним благополуччя, а також зрозуміли, що прояви стану психічного неблагополуччя можуть бути у будь-кого.

 

На Станції “Живи, дихай, відчувай” учасникам пропонувалося обговорити різні ситуації, в які може потрапити людина під час військових дій, поміркувати, що вона відчуває в цей час, а також як людина може заспокоїтись в небезпечній ситуації та допомогти близьким психологічно.

 

“Пройшовши коло «Mental Тrek», молоді люди розуміють, що вони не одинокі, потрапивши у стан психічного неблагополуччя, вони усвідомлюють, наскільки важливо звертатися по допомогу, отримують інформацію, куди саме звертатися, вчаться говорити і розуміти різні аспекти психічного здоров’я”, – розповідає регіональна координаторка проєкту, психологиня ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1 м.Вінниці» Ольга Гаджук.

 

За час роботи виставки її відвідали також діти, які є внутрішньо переміщеними особами і приїхали до Вінниці із зони ведення активних бойових дій.

 

“З цієї виставки я дізнався, що таке своєчасна психологічна допомога і коли потрібно за нею звертатися. Дізнався, що “булінг” – це дуже погано і його немає бути у навчальних закладах”, – говорить відвідувач виставки, студент Олександр Коломієць.

 

Членами мультидисциплінарної команди є практичний психолог КЗ “Вінницький технічний ліцей” Любов Базалійська, соціальний педагог ДНЗ “ЦПТО №1 м. Вінниці” Тетяна Гандзюк, заступник директора з навчально-виховної роботи ДНЗ “ЦПТО №1 м. Вінниці” Світлана Рабодзей, практичний психолог ДНЗ “ЦПТО №1 м. Вінниці” Ольга Гаджук.

 

Проєкт реалізується в координаційному центрі “Прихисток” на базах КЗ “Вінницький технічний ліцей” та ДНЗ “ЦПТО №1 м. Вінниці”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin