Вінниця
02.05.2024
11.56° C
Вгору

Зеленський потрапив до списку фаворитів на Нобелівську премію миру

Президент України Володимир Зеленський потрапив до переліку фаворитів на Нобелівську премію миру. Український лідер посідає високі позиції серед номінантів у прогнозах букмекерів, зазначає агенство Reuters у своєму матеріалі від 30 вересня.

Крім нього високий шанс також мають Світлана Тихановська з Білорусі та Олексій Навальний із Росії, шведська екоактивістка Ґрета Тунберг, британський телеведучий Девід Аттенборо, міністр закордонних справ Тувалу Саймон Кофе та група Frida. Премія буде оголошена 7 жовтня в Осло.

“Нобелівська премія миру цього року може засудити війну в Україні, відзначивши противників президента Росії Володимира Путіна, волонтерів, які допомагали мирним жителям, або президента України Володимира Зеленського, який займає високі позиції у списках букмекерів”, — пише агентство.

“Це може бути нагорода для людей всередині України — виявлення фактів, гуманітарна допомога, — сказав Reuters директор Інституту дослідження проблем миру в Осло Генрік Урдал. — Це також може бути нагородою для опозиціонерів у сусідніх країнах. Обидва [Тихановська та Навальний] критично ставилися до дій Росії в Україні і обидва були рішучими прихильниками демократії та відмови від насильства у своїх країнах”.

У Києві радник Зеленського Михайло Подоляк сказав Reuters, що премія для президента визнає, що він “взяв на себе повну відповідальність у найнебезпечніший момент”: “Це також була б нагорода для українського народу, який сьогодні платить найвищу ціну за право жити без війни”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin