Вінниця
20.04.2024
3.33° C
Вгору

На Вінниччині зростає кількість дітей, що навчаються офлайн

У Вінницькій громаді невпинно зростає кількість дітей, які приходять на уроки до школи. Нині офлайн навчається понад три тисячі шістсот учнів. Про це повідомляє “ВІТА ТБ”.  Найвагомішим аргументом для батьків, які вирішують повернути своїх дітей до освітніх закладів, стає наявність у них безпечних укриттів.

 

Одне з таких укриттів має площу приміщень у 500 квадратних метрів. І це – чи не найпросторіше укриття у приєднаній до Вінниці громаді.

Перечекати тривогу тут можуть не лише вчителі та учні, а й усі, хто опинився поруч – під час загрози ракетних ударів.

Це єдине приміщення в окрузі, яке й раніше мало статус бомбосховища з протирадіаційним захистом. Збудували його в коли закладалась ця школа, – каже староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Владислав Кривешко.

В школах Вінницької громади зростає кількість учнів

Є в укритті достатній запас їжі та питної води, а також бак з технічною водою на триста літрів. Під рукою – аптечки від міжнародної організації ЮНІСЕФ.

Маємо медикаменти, дезінфікуючи засоби, туалетний папір, рушники паперові, одноразовий посуд, мило, сміттєві пакети, а також ліхтарики та свічки, – каже директор ліцею Микола Биць.

Подбали в укритті й про ізолятор – на випадок якщо хтось з дітей або працівників ліцею занедужає.

Там хвора дитина, або інший працівник закладу зможе перебувати окремо, щоб не заражати інших, – додає Микола Биць.

В школах Вінницької громади зростає кількість учнів

Та й на цьому не зупиняються, каже голова старостинського округу. У планах – капітальний ремонт.

Потрібно спроєктувати та збудувати ще один вихід, є певні умови щодо ізоляції комунікацій, утеплення стін. І тоді можна буде провадити тут безперервний навчальний процес, – говорить Владислав Кривешко.

У міру облаштування укриттів у навчальних закладах Вінницької громади, відсоток батьків які бажають аби їхні діти навчались у школах збільшується з геометричною прогресією. Це констатує директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

Ще в серпні батьки з пересторогою ставились до того, щоб їхні діти відвідували школу, тоді кількість дітей на офлайн-навчанні була лише 4,2%. Зараз наближаємось до восьми відсотків. Дедалі більше батьків довіряють школам безпеку своїх дітей, знаючи, що там вони перебувають у безпеці, – каже Оксана Яценко.

На Вінниччині школярі, здебільшого, навчаються за змішаною формою. Один з ліцеїв Ободівської сільської територіальної громади починав навчальний рік у такому ж форматі. Проте вже тиждень діти відвідують заклад очно.

«Батьки написали заяви й просять, щоб діти вчились офлайн. Наразі в нас є лише два класи, які хочуть продовжувати вчитися за змішаною формою (тиждень офлайн, тиждень дистанційно). Але ви розумієте, якщо дитина тиждень попрацювала і тільки «втягнулася», а тут тиждень на дистанційному… Загалом зрозуміємо це згодом, якщо батьки будуть категорично проти очної форми, то будемо щось вирішувати», – каже заступниця директора з навчальної роботи Світлана Шепетун

Початкові класи цього ліцею працюють очно ще з 5 вересня, ні учителі, ні батьки не уявляють «дистанційки» для таких малюків.

«Дітям подобається очне навчання, я дивлюсь навіть по своїх внуках, вони залюбки йдуть до школи. Як би вчитель не старався перед монітором проводити урок дистанційно – це взагалі не те. Потрібно бачити очі, мати змогу підійти, тощо», – коментує класний керівник першокласників Надія Горанська.

Про повітряну тривогу у ліцеї сповіщають трьома довгими дзвінками. Після цього усі оперативно спускаються в укриття.

«У дітей паніки немає, усі мають тривожні рюкзачки, вони знають куди потрібно йти і що робити після сигналу. Ніхто не шковхається й не плаче. Все відбувається швидко й організовано. Понад 300 учнів та усі викладачі спускаються в укриття протягом 3 хвилин, я вважаю це гарний результат”, – зауважує пані Світлана. 

В укритті тепло й просторо, облаштований інтернет, є система вентиляції, питна вода, аптечка, вогнегасники та кілька виходів з різних сторін. Є також туалет і кілька ліжок, на випадок, якщо хтось почуватиметься недобре. Учні грають шахи й доміно, тренуються з гімнастичним обручем, грають в розумові ігри. Урок в укритті не продовжують, Учителі зауважують, що цей процес, поки не налаштований, увага дітей розсіюється й немає бажаного результату. Під час тривоги забрати дитину зі школи не можна, натомість якщо батьки в цей час прийшли по дитину, вони можуть разом з нею перечекати тривогу та спуститися в укриття.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin