Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Студенти у відчаї: прикордонники не випускають на навчання за кордон

Студенти, які вчаться за кордоном, не можуть почати заняття – з 15 вересня їх не випускають з України. Державна прикордонна служба пояснює: причина у зловмисниках, які масово підробляють студентські документи, аби незаконно виїхати з країни й уникнути мобілізації. Тим часом в іноземних вишах уже розпочався навчальний рік.

 

Так, один із студентів у Instagram написав про свою спробу перетнути кордон та відмову у пропуску прикордонниками.

Також свої звернення опублікували інші студенти. Молоді люди наголошують, що не збираються залишати пункт пропуску Шегині до моменту врегулювання питання із пропуском за кордон.

 

Проблеми з документами прикордонники раптово почали виявляти ледь не у всіх студентів. З цим зіткнувся і киянин Микола – студент нідерландського Університету Твенте.

“Я пробував виїжджати три рази, перетнув приблизно 6 різних КПП і маю дві офіційні відмови за нестачу документів. Яка там нестача документів – ніхто не вказує”, – обурюється Микола Федурко.

Перелік потрібних документів брали із сайту Держприкордонслужби. З такими пропускали ще місяць тому. А нині тисячі студентів, які вже оплатили навчання у закордонних вишах, виїхати на заняття – не можуть.

5 вересня у МВС пояснили, з якими документами студенти іноземних навчальних закладів можуть перетнути кордон. Однак додали: виїхати зможуть лише ті, хто вступив іще до початку повномасштабного вторгнення. Проте і це рішення насправді не діє – студентам попередніх років покинути країну теж не вдається. Філолог Борис вступав до Карлового університету ще торік, та тепер продовжити навчання у Чехії не може.

“Я і такий самий студент, який навчався до 24 лютого, ми отримали відмову, висадили нас на станції Мостиська. Звідти взяли машину, поїхали на Шегині, там так само було відмовлено. Нам пояснили, що нас не випустять на жодному пункті пропуску”, – пояснює Борис Зайцев.

Студентські документи, які необхідні для виїзду за межі країни, зловмисники почали масово підробляти, скаржаться прикордонники. Аби перешкодити ухилянтам, залишати країну заборонили геть усім студентам.

“На цей час виїзд студентів-чоловіків громадян України у віці від 18 до 60 років обмежений”, – сказав речник ДПСУ Андрій Демченко.

Студентам дозволять виїжджати, якщо уряд ухвалить зміни до постанови 57, яка визначає правила перетину кордону. Та юристи переконані: навіть нині цей підзаконний акт не забороняє студентам виїжджати з країни. У чинній постанові – жодного слова про тих, хто здобуває освіту за кордоном.

“У нас це регулюється роз’ясненнями ДПС, яка незрозуміло на підставі чого це пише. Це повинно бути на державному рівні і прописуватись у законі”, – переконує адвокатка Оксана Киященко.

Аби люди змогли вчитися в іноземних вишах і під час воєнного стану, уряд повинен розробити спеціальний механізм перетину кордону. А поки у Кабміні з цим зволікають, студенти хвилюються: через відсутність на парах їх можуть відрахувати.

“У мене залишилось 10 днів до відрахування”, – скаржиться Руслан Кушка.

Студенти просять допомоги в міжнародних організацій та продовжують звертатися до іноземних міністерств освіти.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin