Вінниця
20.04.2024
2.37° C
Вгору

Як уникнути отруєння грибами. Поради вінничанам

Сезон грибів у самому розпалі. Але слід пам’ятати, що велика кількість грибів є отруйними і вживання їх у їжу може привести до трагічних наслідків, іноді до летальних випадків.

 

За даними Міністерства охорони здоров’я України більшість випадків отруєння грибами відбувається через те, що люди плутають їстівні види з отруйними. Але не слід забувати, що навіть їстівні види грибів несуть небезпеку, тому що вживання неправильно приготованих, перезрілих та несвіжих грибів також загрожують отруєнням.

Як вберегти себе від отруєння грибами:
  • Найнадійніший спосіб повністю убезпечитись — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом;
  • Не варто купувати гриби на стихійних ринках. Краще купувати їх в магазинах, теплицях або спеціалізованих кіосках;
  • Потрібно уважно оглянути гриби: звернути увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • Збирати потрібно лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву потрібно одразу викинути гриб та не залишати його поряд з іншими;
  • Не рекомендується брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • Не можна збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • Не варто збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • Не можна куштувати сирі гриби;
  • Вдома потрібно ще раз ретельно перевірити гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • Готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання;
  • Варити гриби рекомендується не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • Зберігати страви з грибами варто в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння виникають по-різному: як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів.

 

Симптоми отруєння грибами:
  • Різкий біль у животі;
  • Блювота;
  • Діарея;
  • Порушення свідомості й зору;
  • Рясне слиновиділення та галюцинації;
  • Судоми.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили у близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.

 

Якщо з’явились перші симптоми отруєння після вживання грибів потрібно:
  • Одразу викликати «швидку» за номером 103;
  • Спробувати викликати блювання;
  • Промити шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, із організмом);
  • Пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • Прийняти сорбенти.

Рекомендується також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

«При появі перших же симптомів отруєння потрібно звернутись до лікаря, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Ні в якому разі не можна займатись самолікуванням, оскільки це може призвести до важких наслідків. Також зазначаємо, що не можна вживати у їжу дикі (вирощенні не промисловим способом) гриби маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми».
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin