Вінниця
18.04.2024
5.5° C
Вгору

Президент вручив видатним українцям відзнаку «Національна легенда України»

Президент Володимир Зеленський вручив видатним українцям відзнаку «Національна легенда України», яку започаткували рік тому. Нагороди отримали дев’ять українців, троє з них – посмертно.

 

Про це йдеться на сайті Офісу Президента.

«Другий рік поспіль ми відзначаємо прекрасних талановитих і героїчних громадян нашої держави такою відзнакою. Але за цей рік її сенс дещо змінився – ми відзначаємо не лише легендарних представників України в музиці, театрі, спорті. Російська Федерація змінила зміст нашого життя, тому сьогодні ми відзначаємо всіх тих, хто щодня як усередині держави, так і зовні захищає нашу незалежність, суверенітет своїм талантом і своєю роботою – різною, але надзвичайно важливою», – зауважив він.

Цього року за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України та зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної освіти, мистецтва, спорту, охорони здоров’я, багаторічну плідну громадську діяльність відзнакою Президента «Національна легенда України» нагороджено дев’ятьох українців, трьох із них – посмертно.

 

Посмертно відзначено народну художницю України Марію Примаченко. Нагороду отримав Ігор Кожан, генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, де нині триває виставка робіт мисткині.

 

Нагороду з рук Володимира Зеленського отримав начальник караулу загону пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Миколаївській області, лейтенант служби цивільного захисту Ігор Івасиков. Завдяки його діям з-під завалів будівлі ОДА у Миколаєві було врятовано 17 осіб.

Нагороди «Національна легенда України» удостоєні також двоє лікарів – нейрохірург відділення Інституту нейрохірургії імені академіка Ромоданова Національної академії медичних наук України Андрій Свист і педіатр Дитячого медичного центру «Добробут» Ольга Свист.

«Подружжя лікарів, яке на початку війни майже випадково опинилося в Бучі. Вони не змогли залишити місто, зателефонували друзям і попросили всиновити їхніх дітей – п’яти і двох років, – якщо вони не повернуться. Два тижні під постійними обстрілами, без належного обладнання вони робили надскладні операції, рятуючи важкопоранених дітей», – розповів Володимир Зеленський.

Відзнаку Президента також було вручено провіднику пасажирського вагона станції Київ-Пасажирський АТ «Українська залізниця» Анатолію Бабічеву.

«Дев’ять днів у режимі нон-стоп його потяг евакуйовував людей із Костянтинівки, з Харкова, з Краматорська, з Лимана. У цьому ж поїзді, в іншому вагоні, працювала його дружина Наталя. У ніч з 12 на 13 березня під час обстрілу потяга вона загинула. Попри особисту трагедію Анатолій не зламався, повернувся до служби, до порятунку людей», – сказав Президент.

Лауреатом відзнаки стала й викладачка Мелітопольського професійного аграрного ліцею Ганна Бут.

«Попри окупацію вона виховує своїх учнів патріотами, не боїться казати їм правду, організовувала проукраїнські мітинги в окупації, незважаючи на погрози та насильницькі дії загарбників. Відео, де вона, загорнувшись у прапор України, вимагає від міжнародної спільноти рішучіших дій, потрапило майже в усі світові ЗМІ та соцмережі. Мільйони людей на планеті почули: Мелітополь – це Україна», – наголосив Глава держави.

Також була відзначена громадська діячка, волонтерка Тата Кеплер.

«Як і тисячі волонтерів, вісім років поспіль вона допомагає нашій армії. І неможливо напевно порахувати, скільки за цей час було знайдено й доправлено всього, що важливе для життя наших воїнів, могутніх людей, – аптечок, медичних рюкзаків, турнікетів, бронежилетів та іншого спорядження й оснащення. Я хочу подякувати в її особі всім волонтерам України. Дуже дякую», – зазначив Володимир Зеленський.

Відзнаку отримав і найкращий футболіст Європи 2004 року, головний тренер української національної збірної з футболу у 2016-2021 роках, Герой України Андрій Шевченко.

За вагомий творчий доробок і зміцнення культурної слави країни званням «Національна легенда України» посмертно нагороджено соліста опери, провідного майстра сцени Національної опери України у 1963-1992 роках, народного артиста та Героя України Анатолія Солов’яненка. Відзнаку отримали дружина артиста Світлана Дмитрівна та син Анатолій.

 

Також посмертно нагороджено начальника служби безпеки польотів – старшого інспектора-льотчика Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України, Героя України полковника Ігоря Бедзая. Нагороду отримали дружина загиблого захисника Юлія Вікторівна та донька Марія.

«Військовий льотчик 1-го класу. Герой України. За цими званнями – ціле життя, присвячене службі на благо держави. Якості та справи, які вражають. Його досвід – це десятки важливих бойових завдань. Його учні – це 15 екіпажів. Його мужність – це десять одиниць авіаційної техніки, яку ще в 14-му році в умовах надвисокого ризику він вивіз до Миколаєва із заблокованого аеродрому в Саках. Його приклад – це 217 воїнів із Криму, які, наслідуючи його, залишилися вірними присязі та Україні», – розповів Глава держави.

За словами Президента, 7 травня 2022 року, під час виконання пошуково-рятувальної операції Мі-14 Ігоря Бедзая був уражений ракетою ворожого літака, внаслідок чого полковник, захищаючи рідну землю, залишився в небі назавжди.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin