Вінниця
29.03.2024
11.06° C
Вгору

«Кожному жителю від 9800 грн»: шахраї запустили у Facebook дезінформаційну кампанію

«Кожному жителю від 9800 грн» або «Компенсацію отримає кожен українець!» — така дезінформаційна кампанія протягом довгого часу у вигляді рекламних повідомлень гуляє просторами Facebook. Як вона працює та чому «правдивість» таких меседжів повинна викликати сумніви.

 

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

 

Якщо коротко, це шахрайська кампанія. І зовсім не нова. Подібні меседжі уже неодноразово поширювали раніше, проте цього разу шахраї вдалися до маніпулювання темою війни.

 

Відстеження таких рекламних повідомлень від 1 травня до 31 липня вказує на досить велику тривалість кампанії, а максимальний пік її припав на липень. До того ж аналіз Facebook-сторінок, на яких виявлено запуск такої реклами, вказує на залученість їх до єдиної спільної мережі. Частина мережі вже заблокована у Facebook, але багато зі сторінок все ще активні.

 

Такі рекламні повідомлення опубліковані у різний час, з різних сторінок та начебто від різних імен (Володимир Зеленський, Міністерство соціальної політики тощо), проте всі з одним посилом — «грошові виплати для українців». Тільки справжня мета шахраїв зовсім не надати кошти, а навпаки привласнити собі чужі.

 

Що не так з самою рекламою?

Реклами були запущені у двох форматах — відеоматеріали та як світлини — і мають кілька варіантів в оформлені та текстовому супроводі.

 

Перегляд цих рекламних відеороликів лише дає привід засумніватися у правдивості такої інформації. Технічно вони виконані дуже незграбно. Наприклад, кадри з начебто промовою Володимира Зеленського невміло порізані, а склейки їхні дуже різко обриваються після кожної фрази або навіть слова.

 

Текст повідомлень реклами містить відсилки до «статті 357» та «постанови 28/9329к (та ще кілька числових варіацій)». Такі примітки мають надавати «офіційності» та начебто «достовірності» інформації. Та насправді вони не мають нічого спільного з реальним життям, бо «постанови 28/9329к», на яку посилаються автори повідомлень, взагалі не існує, а «стаття 357» не має жодного уточнення, якого саме закону.

 

А ще насторожувати має інформація, яку просять надати у цій рекламній кампанії. За посиланням, які надають шахраї потрібно вказати прізвище, ім’я та останні шість цифр банківської картки. Пам’ятайте: номер картки, CVV-код, чи PIN-код – це особисті дані, які не можна нікому повідомляти!

 

Як шахраї змушують повірити у «правдивість» рекламного повідомлення?

Шахрайство з «грошовими виплатами українцям» має як мінімум 2 складові для ефективної маніпуляції — емоційність та актуальність (вчасність) повідомлення. Їхнє основне завдання викликати відчуття довіри до повідомлення.

  • Емоційність. Повідомлення на зразок «Увага! Тільки 7% знають про це», «Термінова новина», «Термінова перевірка карток для виплат» вимагають швидкої реакції та дій.
  • А ще час цього повідомлення теж досить промовистий. Війна уже сама собою є досить емоційним явищем. Навички критичного мислення під час психологічного напруження та паніки слабшають. І саме на цьому й ґрунтується ефективність цієї дезінформаційної кампанії.

 

Як не потрапити на гачок шахраїв?

  • Перевіряйте наявність повідомлення в офіційних джерелах. Наприклад, якщо таке повідомлення поширюється від імені Міністерства соціальної політики, але дізналися ви про це не з їхньої офіційної сторінки, то варто відшукати вказане першоджерело.
  • Перевіряйте і самі джерела, з яких отримали інформацію. Перегляньте профіль сторінки, якщо йдеться про сегмент Facebook. Якщо на сторінці відсутній контент, низька активність (особливо якщо сторінка була створена давно) або кілька разів змінювалася основна світлина чи назва, що тематично надто суперечать одне одному, то це має викликати підозру.
  • Остерігайтеся емоційних закликів. Особливо у випадках, що стосуються заяв начебто від офіційних джерел. Подібні теми — це не теми для рекламних роликів, вони мають містити стриману лексику та відповідну структуру повідомлення.
  • З обережністю ставтеся до повідомлень, що просять вас надати особисту інформацію. Зокрема, пам’ятайте: номер картки, CVV-код, чи PIN-код — це особисті дані, які не можна нікому повідомляти.
  • Не переходьте за посиланнями із підозрілих повідомлень та не залишайте жодну особисту інформацію через будь-які форми (анкетування, опитування тощо).
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin