Вінниця
19.04.2024
3.33° C
Вгору

Відзавтра за проїзд в муніципальному автобусі вінничани платитимуть 12 гривень

Слідом за вінницькими маршрутниками плату за проїзд збільшують у «Вінницькій транспортній компанії»

 

Мерія дозволила збільшити вартість квитка в муніципальних автобусах — з 8 до 12 гривень. Така ціна починає діяти з 1 липня.

 

Виконком міськради 23 червня схвалив рішення щодо підвищення тарифу на проїзд у муніципальних автобусах. З 1 липня вартість проїзду в цьому виді громадського транспорту становитиме 12 гривень.

У мерії стверджують, що підвищення на 4 гривні є соціально орієнтованим, адже економічно обгрунтований рівень тарифу на проїзд значно вищий. Нагадаємо, вартість проїзду в автобусах підняли менше року тому, і до 1 липня 2022 року разова поїздка коштувала 8 гривень. Тоді, як зазначають транспортники, реальний тариф, за складовими, мав становити 18 гривень за квиток.

Чому зараз, поки триває війна, прийняли рішення підняти вартість проїзду в муніципальних автобусах? Причини такі ж, як і для маршрутників, які з 24 червня перевозять пасажирів за 15 гривень — стрімке зростання цін на паливно-мастильні матеріали через широкомасштабну війну росії проти України.

Адже війська країни-агресора знищили нафтопереробну галузь України, старі джерела пального тепер недоступні (паливо отримували з білорусі та росії – авт.), і трейдерам довелося «з коліс» налагоджувати постачання бензинів та дизеля з країн ЄС. Тож, крім дефіциту пального, за чотири місяці війни, його вартість зросла у два-три рази.

І тому комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія» звернулося до міської влади, аби у новий тариф для перевезення пасажирів на муніципальних автобусах заклали підвищення вартості пального і запчастин.

— Вартість бензину А-92 зросла на 107%, А-95 – на 153%, дизпалива – на 148%, ціна газу зросла на 156%, — сказав генеральний директор транспортної компанії Михайло Луценко. — При цьому Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автотранспорту дозволяє переглядати тариф при зміні вартості палива більш ніж на 10%. Тож, враховуючи зазначені обставини, підприємство здійснило розрахунки щодо коригування тарифу для автобусів. З урахуванням нової ціни на паливно-мастильні матеріали розмір соціально орієнтованого тарифу на перевезення пасажирів склав мінімум 12 грн на одну поїздку.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin