Вінниця
24.04.2024
8.46° C
Вгору

Сьогодні у Вінниці відбудеться лекція, присвячена художнику Казимиру Малевичу

Сьогодні, 22 червня, у Вінниці відбудеться лекція, присвячена художнику Казимиру Малевичу. Також тематично лекція буде пов’язана з ймовірним перейменуванням вулиці Пушкіна на вулицю Малевича.

 

Як повідомляють організатори, спікером на заході стане професорка та докторка історичних наук Ольга Коляструк.

 

Так, під час лекції “Наш Малевич: Поділля і Україна в долі майстра…”, зокрема, можна буде дізнатись як саме художник пов’язаний з нашим краєм. Також Ольга Коляструк розповість про знамениту картину Малевича – “Чорний квадрат”, “чи може Казимир Малевич допомогти вінничанам стати більш сучасними, чому нам (не) варто запросити його на наші вулиці та як навчитися розуміти (не)очевидне”.

 

Лекція “Наш Малевич: Поділля і Україна в долі майстра…” відбудеться в середу, 22 червня, о 19:00, в “Креативному просторі “Артинов” (вулиця Миколи Оводова, 22). Вартість участі – за спеціальним тарифом простору (35 гривень за годину).

 

Довідка:

Малевич Казимир (1879–1935) – видатний художник світового рівня, за етнічним походженням – поляк, за самоідентифікацією – українець (засвідчено в автобіографіях 1923 та 1927 рр.). Яскравий представник українського мистецького авангарду, засновник течії супрематизму. Уродженець Києва. 1883–1889 рр. проживав у с. Моївка на Вінниччині, де його батько працював інженером на місцевому цукровому заводі. Саме тут у нього сформувалось прагнення стати художником через захоплення розписом подільських хат. У 1920-х рр. працював як художник кустарних промислів на Вінниччині. 1928–1930 рр. – професор Київського художнього інституту, засновник власної школи в живописі та архітектурі. У 1929–1930 рр. візуально викрив назріваючу трагедію колективізації та Голодомору-геноциду. Зазнавав утисків з боку радянської влади, був двічі арештований. Помер в Ленінграді, могила втрачена у роки Другої світової війни. Джерело – Вінницьке історичне товариство

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin