Вінниця
23.04.2024
11.54° C
Вгору

Європа має розірвати ланцюги залежності від Росії — Зеленський

Війна в Україні — це максимальний прояв російської антиєвропейської політики, але крім цього є багато інших, і на сьогодні у Європі не залишилося жодної країни, яка б не постраждала хоча б від одного з цих проявів. І для власної безпеки Європі треба звільнитися від ланцюгів залежності, які російська держава створювала протягом десятиліть.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у зверненні до учасників діалогу Преспанського форуму.

За його словами, демократичний світ зіткнувся з небаченою енергетичною кризою, коли Росія свідомо спровокувала історично надвисокі ціни на газ, обмежує постачання газу, шантажуючи і окремі країни, і Європу загалом, порушує чинні контракти, вимагаючи оплату за газ у рублях і штучно обмежує обсяг постачання.

“Багато років РФ створювала враження, що нібито є надійним постачальником енергоресурсів. Але насправді їй вдалося зробити залежними від себе різні країни Європи. І тепер, коли Росія вирішила воювати для підкорення європейських народів, вона використала цей енергетичний ланцюг першим”, — сказав Зеленський.

Президент також зазначив, що Росія спровокувала продовольчу кризу і свідомо її посилює, коли затягує війну проти України і відмовляється зробити Чорне море безпечним для судноплавства.

“Блокада українських портів та удари по нашій агропромисловій інфраструктурі призводять до утворення дефіциту на важливих регіональних сегментах світового ринку продовольства. РФ знала, куди бити, щоб створити цю кризу. Навіщо вона це робить? Щоб по Європі вдарила нова міграційна хвиля”, — сказав він.

Зеленський також зазначив, що Росія витрачає мільярди доларів щорічно на пропаганду, і не тільки для внутрішньої аудиторії, а й для зовнішньої, щоб обманювати і розпалювати ворожнечу.

“Зв’язок пропаганди та війни очевидний. У перші місяці цього року російський бюджет на пропаганду був збільшений утричі. Я впевнений, що кожен і кожна з вас знають, які засоби пропаганди працювали чи досі працюють проти ваших держав. І в цього інструменту Росії лише одне завдання: робити гірше зокрема і вам”, — сказав президент.

Він наголосив, що будь-яке серйозне обговорення архітектури безпеки у Європі має базуватися на тому, що треба звільнити Європу від ланцюгів залежності, які Росія створювала протягом десятиліть.

“Ось чому потрібні такі санкції проти Росії за антиєвропейську політику, щоб там назавжди запам’ятали ціну, зокрема й за продовольчу кризу. Потрібна повна енергетична незалежність Європи. Не може бути жодної торгівлі з Росією – не варто давати гроші тому, хто прагне вашого ж знищення”, — зазначив президент.

А головне, за словами Зеленського, потрібно зробити всю Європу нарешті єдиною.

“Це те, в чому зацікавлені однаково і Україна, і ваші держави Західних Балкан. Повноправна європейська інтеграція України, як і повноправна європейська інтеграція ваших держав, – це історичне посилення Європи та повний демонтаж російської можливості бити нас поодинці”, — наголосив Зеленський.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin