Вінниця
25.04.2024
13.27° C
Вгору

У Вінниці чоловік пропонував переселенцям й призовникам за гроші виїхати за кордон

Вінницький міський суд застосував запобіжний захід для чоловіка, обвинуваченого в шахрайстві (ч. 1, ч. 2 ст. 190 КК України). Він за грошову винагороду пропонував переселенцям, чоловікам, які підлягають мобілізації, виїхати за кордон.

 

Про це повідомляє пресслужба Вінницького міського суду.

 

З матеріалів клопотання відомо, що підозрюваний, займаючись волонтерською діяльністю з надання допомоги вимушеним переселенцям із зони бойових дій на території України, які тимчасово проживають у м. Вінниця, пропонував чоловікам призивного віку, які підлягають мобілізації у період воєнного стану, допомогти за грошову винагороду перетнути кордон.

 

Надалі, підозрюваний, перебуваючи у притулках для біженців, запропонував двом чоловікам допомогу у перетині кордону між Україною та Молдовою за 1300 та 1000 доларів США, не маючи при цьому наміру виконати взяті на себе зобов`язання. Крім того, підозрюваний, повідомив чоловікам про обов`язкову передоплату в розмірі 300 доларів США. Надалі, чоловіки перерахували кошти на банківську карту підозрюваного. Після чого, підозрюваний припинив відповідати на телефонні дзвінки, коштами розпорядився на власний розсуд.

 

За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення, застосувавши до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання (покладенні на підозрюваного, обвинуваченого обов’язку виконувати покладені на нього слідчим суддею зобов’язання – ред.).

 

Наразі тривають слідчі дії.

Довідково:

ч. 1 ст. 190 КК України – Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) (карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років).

ч. 2 ст. 190 КК України – Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому (карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років).

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin