Вінниця
28.03.2024
17.1° C
Вгору

Ім’ям Дмитра Майбороди: вінничани проголосували за увічнення подвигу Героя України у назві ліцею №26

Сьогодні, 7 червня, у Вінницькому ліцеї № 26 відбулось засідання «круглого столу» щодо присвоєння цьому навчальному закладу ім’я підполковника Повітряних Сил ЗСУ, Героя України Дмитра Майбороди. З відповідною ініціативою виступив трудовий колектив ліцею. До участі в обговоренні запросили громадськість, завітала і мама Героя Тетяна Майборода. Результатом обговорення стало одноголосне схвалення пропозиції.

Під час зібрання директор ліцею №26 Сніжана Резнік наголосила, що Дмитро Майборода є славетним випускником школи. Тут про нього пам’ятають. У 2015 році на фасаді відкрили меморіальну дошку на честь Героя. А увіковічення його імені у назві школи – це ще одна можливість гідно вшанувати подвиг льотчика. Саме на таких прикладах мужності, героїзму та незламності духу й має виховуватись молоде покоління.

«У 26 школі ми намагаємось всією нашою вчительською громадою виховувати справжніх патріотів. А Дмитро є прикладом – це людина з великої літери. Він віддав своє життя заради того, щоб врятувати цивільне населення: відводив підбитий літак, щоб той не впав на населений пункт. Дмитро врятував також свій екіпаж. Тому цей подвиг мають знати наші учні і щорічно ми про це з ними говоримо, їм розповідаємо», – зазначила директор ліцею №26 Сніжана Резнік.

Мама Героя України Тетяна Майборода каже, що сьогодні їй важко стримати сльози, адже в цих стінах живуть спогади про шкільні роки її сина. Тут він зустрів гарних наставників та вірних друзів, яких дуже поважав і цінував. У дитячі роки з’явилася й мрія піднятися в небо. Тетяна Іванівна подякувала всім, хто сьогодні прийшов підтримати ініціативу, а найбільше – за пам’ять, бо, як би боляче не стискалося серце, лише пам’ять здатна надавати сили жити далі та боротися за нашу Перемогу.

«Мій син віддав своє життя за Україну, за її майбутнє. В нього були великі плани на життя. Він був упевнений, що літатиме на нових типах літаків, але, на жаль не склалося. Я думаю, якщо школа носитиме ім’я мого сина – Героя України Дмитра Майбороди, то і наступні покоління будуть пам’ятати та знати якою ціною виборювалося та виборюється світле майбутнє нашої країни», – наголосила Тетяна Майборода.

Після обговорення всі учасники одностайно проголосували за присвоєння КЗ «Вінницький ліцей №26» ім’я Героя України Дмитра Майбороди. Відповідно до процедури, дане рішення буде винесене на сесію міської ради.

Нагадаємо, Майборода Дмитро Олександрович проходив військову службу у 456-й окремій бригаді військово-транспортної авіації Повітряних Сил ЗСУ, що дислокується в аеропорту «Вінниця (Гавришівка), де обіймав посаду начальника служби безпеки польотів.

Як командир екіпажу літака Ан-26 Дмитро Майборода з травня по липень 2014 року виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів у зону АТО на Донбасі, проводив евакуацію поранених та хворих.

Загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак був підбитий. Він разом із помічником командира екіпажу майором Дмитром Шкарбуном до останнього керував літаком, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися. Ціною власного життя їм вдалося також відвести літак від населеного пункту Давидо -Мікільське.

Похований на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці.

У грудні 2014 року Дмитру Майбороді присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» – посмертно.

А у квітні 2015 року майору Дмитру Майбороді посмертно присвоєно чергове військове звання «підполковник».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin