Вінниця
19.03.2024
0.1° C
Вгору

Вінничани обурюються, що катери «Пирогов» та «Ляля Ратушна», попри нерестову заборону, курсують Південним Бугом

Вінницькі катери «Пирогов» та «Ляля Ратушна», попри нерестову заборону, продовжують курсувати річкою Південний Буг. З цього приводу у соціальних мережах вже з’явились пости від вінничан з питанням чому ніхто не реагує на порушення.

Нагадаємо, терміни нерестової заборони в Україні на рибалку та пересування плавальних засобів в різних регіонах і областях можуть істотно відрізнятися, проте в більшості сезонний нерестовий період визначається термінами з 1 квітня по 30 червня. Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області цьогоріч визначило дати з 11 квітня до 30 травня включно. Проте, на пристані «Вінниця»  уже зараз  стоять катери «Пирогов» та «Ляля Ратушна», які  пропонують прогулянку  по річці Південний Буг, а саме, від Центрального автовокзалу до Сабарова. Ще другого травня директор філії «Пристань Вінниця» Олександр Хоменко оголосив про відкриття сезону.

 

Журналісти «Це Вінниця, Друже!» запитали начальника Муніципальної варти Віталія Чигура щодо реагування на зазначене порушення. За його словами, спеціально придбаний міської радою катер для своєчасного реагування на порушення правил благоустрою наразі спустити на воду не можуть саме через нерест.

 

«Зараз нерест і ми не маємо права спускати свій катер, пересування річкою Південний Буг плавзасобами здійснює Державна служба морського та річкового транспорту верхньодніпровського управління. Коли нерест, вони мали б це контролювати, а свій плавзасіб ми не маємо права спускати на воду. Я порадив би звернутися в рибнагляд та в поліцію, бо це є порушення чинного законодавства і в них є повноваження притягнути до відповідальності власників катерів», – зауважив Віталій Чигур.

 

Щодо відповідальності, то рибоохоронний патруль прокоментував, що адмінпротокол все ж склали, й керівники отримали штраф, втім, катери продовжують курсувати Південним Бугом і пропонувати прогулянки. Тобто, «наука гривнею» не є дієвою, заробляють значно більше. Зв’язатися з власниками чи з представниками теплоходів «Ляля Ратушна» та «Пирогов», щоб вони прокоментували свою діяльність, нам, на жаль, не вдалося.

 

Додатково:

Рух моторних човнів на водних об’єктах у нерестовий період завдає значної шкоди біоресурсам. При роботі гвинтів мотору утворюється потужна хвиля, котра виносить ікру на берег та на виступаючу із води рослинність, від цього ікра висихає та гине.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin