Вінниця
29.03.2024
8.96° C
Вгору

У Вінниці прибрали річку Тяжилівку

Днями у Вінниці на малій річці Тяжилівка відбулась толока. Три десятки містян долучились до прибирання водойми та прибережної зони. Мотлоху зібрали багато – від недопалків до автомобільних шин. Загалом назбирали понад 20 сміттєвих мішків.

Місцеві мешканці неодноразово звертали увагу на занедбаний стан території вздовж провулку Л. Лук’яненка (колишній пров. Ватутіна). Разом з вінничанами й комунальними службами, фахівці Інституту розвитку міст прибрали сміття поблизу малої річки Тяжилівка. Учасники толоки зібрали чимало сміття вздовж водойми: автомобільні шини, будівельні відходи, скло, тисячі недопалків та сотні пластикових пакетів. Загалом вивезли понад 20 сміттєвих мішків, комунальні служби розчистили гілля, а фахівці Муніципальної варти навіть виявили місця несанкціонованих скидів у річку з приватної території. До прибирання водойми долучались і діти, які своєю поведінкою продемонстрували прагнення зробити простір комфортнішим.

 

«Існує міжнародна практика, коли території поблизу річок приводять до ладу, облаштовують освітлення, місця для відпочинку. У майбутньому це місце може стати тим куточком природи, де можна буде відпочити від гучного міського життя», – розповіла директорка «Інституту розвитку міст» Валентина Ткачук.

 

Забруднення ділянки сміттям не лише псує вигляд території, але й має значний вплив на екологію та стан наших водойм загалом.

 

Після толоки спільно з місцевими мешканцями, фахівці Інституту розвитку міст обговорили проблеми малої річки та що необхідно зробити, аби інтегрувати її у міський простір. Аби краще зрозуміти вінничан, провели анкетування щодо ставлення до малих річок. Результати будуть згодом на сторінці «Інституту розвитку міст».

 

«Ми намагаємось зрозуміти, як повернути малі річки міста до життя, як їх очистити та краще використовувати. Цей «сезон» ми починаємо з річки Тяжилівка, тому що було звернення від квартального комітету, слушні зауваження щодо цієї притоки й ми вирішили принаймні спробувати її очистити. Ми сприймаємо малі річки як великий природний та рекреаційний потенціал. Для того, щоб зробити їх привабливими та безпечними, недостатньо раз прибрати. Тут потрібен комплексний підхід», – зазначив заступник директорки «Інституту розвитку міст» Назар Коваленко.

 

Нагадаємо, що мета проєкту «Малі річки Вінниці» – дослідити потенціал річок та струмків міста та стало інтегрувати їх у міський простір. Вже понад рік фахівці «Інституту розвитку міст» комплексно вивчають проблематику водойм та працюють з нею із різних сторін. Варто зазначити, що пілотною річкою в рамках проєкту «Малі річки Вінниці» є річка Дьогтянець. Саме з нею спеціалісти проходять різні процеси вперше, щоб потім масштабувати на інші річки.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin