Вінниця
29.03.2024
8.33° C
Вгору

У Вінниці приймуть на оздоровлення дітей з Маріуполя

У Прозорому офісі «Вишенька» щодня приймають сотні людей, які втекли від війни з гарячих точок. Серед них – і маріупольці. Сьогодні, 13 травня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов разом з мером міста-героя Маріуполя Вадимом Бойченком ознайомились з роботою ЦНАПу, поспілкувались з працівниками і відвідувачами, а також обговорили подальшу співпрацю з метою підтримки евакуйованих маріупольців, особливо – дітей.

Вінниця стала прихистком для багатьох внутрішньо переміщених осіб і надалі продовжує приймати та надавати допомогу. Щодня десятки людей звертаються до управлінь соціального захисту населення, щоб отримати довідку внутрішньо переміщеної особи, оформити грошові виплати тощо. Зокрема, йдеться про допомогу від держави та за програмами ООН.

«Здебільшого переселенці звертаються з питаннями, де можна отримати гуманітарну допомогу, багато людей з дітьми – і їм необхідні підгузки, дитяче харчування. Фахівці консультують людей, розповідають, які вони можуть отримати фінансові виплати та оформлюють документи. Чимало внутрішньо переміщених осіб запитують за працевлаштування. Ми співпрацюємо з Центром зайнятості, кажемо, куди звернутись та як отримати консультацію щодо вільних вакансій», – говорить директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Невдовзі у Вінниці запрацює гуманітарно-інформаційний хаб «Я-Маріуполь» – центр підтримки маріупольців. У ньому безкоштовно допомагатимуть з відновленням документів, пошуком зниклих та поверненням примусово депортованих у росію. Будуть працювати дитячі й дорослі психологи, медики. Також надаватимуть допомогу у пошуку роботи та юридичні консультації щодо можливості відновлення знищеного майна й отримання фінансової допомоги.

«Взаємовідносини міста Маріуполь і міста Вінниці досить давні. З командою мера Вадима Бойченка ми постійно спілкуємось. Зараз, на жаль, для Маріуполя настали темні часи. Вони сьогодні є фактично під окупацією рашистів. Місто мужньо боронять наші захисники на території «Азовсталі». Стоїть питання щодо евакуації поранених і загиблих. Тому ми як справжні друзі зобов’язані підставити своє плече і протягнути руку допомоги. Ми допомагатимемо маріупольцям комплексно. В першу чергу, це відкриття центру «Я-Маріуполь», і ми сьогодні вже визначились з відповідною локацією. Сподіваємось, що за тиждень зможемо туди запросити перших відвідувачів. Ми повинні максимально допомагати дітям, людям похилого віку і всім внутрішньо переміщеним особам. Поки не буде там мирної ситуації, поки вони не будуть мати змоги повернутись у свої домівки, ми повинні надати їм тут фактично «другий дім», – зазначає міський голова Сергій Моргунов.

Очільник Вінниці додає, що органи соціального захисту міської ради Маріуполя і Вінницької міської ради взаємодіють з перших днів війни. Вінниця прихистила майже дві тисячі жителів приазовського міста, яке росіяни практично знищили. Тож головна мета – допомогти цим людям.

«Ми чітко розуміємо, скільки в нас цих людей, по категоріях, по віку. Багато маріупольців отримали гуманітарну допомогу з нашого Міжрегіонального гуманітарного штабу. Крім того, залучаємо допомогу від різних міжнародних організацій. Тобто це такий постійний процес, який ми не зупиняємо ні на хвилину. Багато людей повертаються додому: в Бучу, Ірпінь, Гостомель, Київ. Але разом з тим, прибуває більше людей з Донецької області, з південних регіонів нашої країни. Ми повинні працювати далі», – наголошує очільник Вінниці Сергій Моргунов.

Мер міста-героя Маріуполя подякував Вінницькій команді за допомогу і підтримку у такий складний час.

«Я хочу подякувати Вінницькому міському голові Сергію Анатолійовичу за ту можливість, яку сьогодні він дає не тільки маріупольцям, а й всім внутрішньо переміщеним особам, які приїхали до Вінниці. Це дуже важливо – підтримати кожного. І Вінниця відгукнулась на нашу пропозицію щодо створення гуманітарно-інформаційного хабу «Я-Маріуполь». У ньому ми зможемо працевлаштувати маріупольців, які працюватимуть для своїх містян і допомагатимуть їм. Крім того, Сергій Анатолійович запропонував ще й допомогу для наших діточок – організувати оздоровчі табори. Це дуже важливо. Спільно з усією командою Вінницької міської ради ми сьогодні згуртувались навколо такого важливого питання, як психологічна реабілітація наших дітей», – каже мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin