Вінниця
24.04.2024
8.68° C
Вгору

Центр лазерної проктології Дмитра Шамрая: комфортне, чесне та малотравматичне лікування проктологічних захворювань

Вже 14 травня у Вінниці консультуватиме колопроктолог, хірург-онколог, загальний хірург, кандидат медичних наук (Ph.D.), засновник хірургічного клубу Armata manus, керівник симуляційного центру Київського медичного університету, засновник Центру лазерної проктології Дмитро Вікторович Шамрай.

Девіз: «Я впевнений, що найкраща операція – це та, якої вдалося уникнути».

Центр лазерної проктології на ринку працює два роки. Це період пандемії ковіду. Що додало впевненості розпочати власну справу у такий критичний період?

Мій досвід у хірургії вісім років, у проктології шість. Маю 4 діючих сертифіката спеціаліста: проктологія, загальна хірургія, онкохірургія, торакальна хірургія. Проходив інтернатуру в Національному інституті раку та НІХТ ім. О.О. Шалімова. Стажувався з онкохірургії та малоінвазивної хірургії в Helios klinikum Erfurt (Німеччина), Rudolfstiftung Spital (Відень) та OttoWagner Spital (Відень). Це щодо досвіду (сміється)…

Спочатку Центр лазерної проктології функціонував на базі приватної клініки у форматі партнерства. Через деякий час ми стали відокремленим підрозділом. Усі ризики були зважені. Залишався лише шлях розвитку.

Ви маєте досвід роботи у державному секторі охорони здоров’я. Зокрема, чотири роки працювали хірургом, проктологом у Державному закладі “Республіканська клінічна лікарня МОЗ України”. На Вашу думку, чи зберігається досі умовний поділ, що приватна медицина має хороше обладнання і забезпечує якісну діагностику, а от лікування на належному рівні все-таки краще здійснюють державні лікарні?

Однаково важливі як діагностика, так і лікування. Без правильного діагнозу не можливо призначити оптимальне лікування. Наразі, що у державних, що у приватних закладах є певні проблеми з проведенням якісної діагностики саме проктологічних захворювань. На жаль, сьогодні в Україні курси спеціалізації по проктології тривають всього  три місяці. Безумовно, цього часу мало, щоб опанувати спеціальність. Але, юридично, вже з цього часу хірург може виконувати весь спектр втручань, яких тільки при гемороїдальні хворобі більше семи сучасних методик. А ще, крім геморою, є інші захворювання – нориці, куприкові ходи, тріщини, запальні захворювання кишківника. Це є комплексною проблемою.  Як бачимо, якісної діагностики немає через, по-перше, недостатьо тривалу підготовку спеціалістів, по-друге,  сьогодні ще досить мало є проктологічних центрів, які на експертному рівні займаються проктологічними захворюваннями. Водночас, фактично кожна третя приватна клініка в Україні хоче займатися проктологією. Тому не дивно, що є хірурги, які беруться оперувати проктологічні захворювання навіть без спеціалізації.

Хто несе відповідальність за якість такої операції?

За якість операції відповідальність несе лікар, який виконує втручання. Якщо ми говоримо про приватні лікарні, то також, відповідальний лікар. Тому дуже важливо обрати лікаря, який має гарну репутацію. Навіть якщо у пацієнта виникнуть певні ускладнення після операції, досвідчений лікар в змозі їх вилікувати. Щодо державних закладів, ситуація аналогічна. Трапляється, що у конфліктні ситуації втручається завідуючий відділенням, якщо він відповідальний керівник. Але левова доля, а це 80 відсотків відповідальності, звичайно, покладено на лікаря.

Українці поки що не мають культури дбати про своє здоровя і тим більше запитувати лікаря про його досвід роботи чи диплом. Що Ви порадите пацієнтам запитати у лікаря-проктолога?

Перщ за все, як довго лікар займається проктологією. А ще, скільки проктологічних втручань лікар виконує протягом року. Якщо більше ста, то людина професійно займається проктологією, і в принципі, довіряти можна. І третє – який відсоток малотравматичних втручань у порівнянні з традиційними хірургічними втручаннями від проводить. Адже, наприклад, при геморої 2-3 стадії, хвороба вдало лікується малотравматичними методиками, і тільки при 4 стадії ми виконуємо хірургічне видалення вузлів. Це теж є показником, бо якщо лікар у всіх випадках тільки видаляє вузли, то це більш старий підхід, він має місце в практиці, але варто віддавати перевагу більш комфортним для пацієнта малотравматичним втручанням. Якщо відповідь, що  малотравматичних втручань з приводу геморою проводиться  70-80%  із загальної кількості, то це  хороший показник.

А який Ваш особистий досвід хірургічних втручань протягом року?

В середньому 180-230 на рік.  І так останні чотири роки. Окрім того, ще понад півсотні інших онкохірургічних втручань на рік.

Зазвичай пацієнти приходять в якому стані, адже хвороба досить «не комфортна»?

Тут залежить від віку, звичок, та де проживає пацієнт. Молоді люди  молодше 30 років у великих містах не мають зайвого сороку при візиті. Такі пацієнти звертаються частіше на ранніх стадіях. А от люди старші 45 років, або хто проживає у невеликих містах, для кого характерні консервативні погляди, то вони приходять на огляд в більш запущених ситуаціях. В таких випадках лікування та реабілітація більш тривалі.  Тому раджу пацієнтам вчасно звертатись до лікаря. На щастя, у сучасній проктологічній практиці є декілька важливих речей, що дають можливість створити комфорт як фізичний, так і психологічний. Наприклад, жінкам ми пропонуємо спеціальні оглядові шорти, що прикривають зовнішні статеві органи. Лікар бачить тільки ділянку заднього проходу. Це дійсно допомагає жінкам відвідувати проктолога без зайвого стресу. Також  допомагають прості речі – наявність ширми, гінекологічного крісла, високої кушетки.

На сайті Центру лазерної проктології серед іншого пропонуєте і онлайн консультації. Наскільки  ця послуга є затребуваною?

Насправді, ця послуга з’явилась ще під час першого карантину, тобто два роки тому. Але популярною вона стала саме з початком повномасштабної війни в Україні. Якщо раніше на онлайн консультацію записувалась одна людина протягом тижня, то зараз десяток.  Я вже випрацював власні лайфхаки, як зробити таку консультацію максимально продуктивною. Але, звичайно, навіть враховуючи мій досвід, не завжди вдається допомагати дистанційно. Коли я погоджуюсь на дистанційну консультацію, то підкреслюю, що вона не замінює очний огляд проктолога. Я можу дати лише попереднє призначення, але пацієнт все таки має протягом двох, максимум трьох, тижнів відвідати проктолога. Навіть при досить серйозних станах, наприклад, при гострому больовому синдромі при хронічні анальній тріщині, вдається дистанційно вирішувати проблеми пацієнтів. Біль стає значно менший, а якість життя покращується. Далі такі пацієнти записуються на очний прийом.

14 травня Ви плануєте провести прийом у Вінниці?

Так, планую провести консультативний прийом в Універсальній подільській клініці. Також, якщо буде потреба, можу виконати невеликі проктологічні маніпуляції під місцевим знеболенням. Якщо пацієнтам буде рекомендовано більш серйозні втручання, то вони будуть обстежуватись, здавати аналізи, проходити колоноскопію, і ми заплануємо операцію через тиждень. Тобто я планую працювати у Вінниці щосуботи.

Лазери та інструментарій беру з собою, щоб  забезпечення максимально якісне лікування пацієнтів. Буду радий бачити на прийомі не лише вінничан, а й людей, які з різних причин не можуть приїхати до Києва.

Як записатися на прийом?

Єдиний номер для запису у Києві та Вінниці: 0967990395.

Краще писати в телеграм або вайбер, але можна дзвонити.

Вже записано 5 пацієнтів, а геройствувати та консультувати більше 10 осіб не хочеться. Але якщо у вас виникне термінова ситуація, звичайно, я не відмовлю в огляді.

Чому виникла така потреба?

Багато людей виїхали з Києва. Мої пацієнти зараз у різних куточках України. Для них Вінниця  є більш зручним місцем для прийому. А також ті пацієнти, які раніше приїжджали до мене з Луцька,  Львова,  Івано-Франківська, Чернівців і так далі  просять обрати більш безпечне місце для прийому.

Девіз Центру лазерної проктології «чесна і комфортна проктологія». Чим забезпечуєте його реалізацію?

Комфортну проктологію ми частково проговорили. Перш за все, це створення умов для фізичної та психологічної зручності.  Ще один надважливий момент комфорту – малотравматичні втручання. Вони складають у моїй практиці 90 відсотків. Наприклад, тріщини взагалі можна вилікувати за допомогою ін’єкцій спеціального препарату. Тобто, оперувати чи видаляти тріщину не треба взагалі. З приводу чесної проктології пропоную наступне. За попередньою згодою пацієнта,  під час огляду я роблю фотографії «знахідок». Далі показую фото і детально описую що бачу. Все документуємо. В кінцевому результаті, пацієнт, за бажанням, отримує огляд, фото та детальний опис. Це важливо для тих, хто хоче бачити проблему і далі порівнювати, як змінюється ситуація, стежити за динамікою одужання. Також важливий момент – я не роблю зайвих втручань та призначень. Якщо це геморой першої стадії, я не рекомендую лазерне втручання, не зважаючи на те, що я професійно оперую на лазерах та керую Центром лазерної проктології. У такому випадку доцільне консервативне лікування – свічки, мазі. Максимум – склерозування вузлів, коли вводиться спеціальний апарат, що блокує кровонаповнення вузла. Це найменш травматична процедура, яка є у проктології. При анальних тріщинах рідко коли доводиться виконувати хірургічне втручання. Часто проблему можна вирішити ін’єкцією препарату, як я казав.

Ще до питання чесності. Яка цінова політика на послуги Центру лазерної проктології?

Цінова політика відображена на сайті. У кожній клініці своя цінова політика. Це залежить від вартості перебування, розхідних матеріалів та закупівельних цін на медпрепарати. В середньому різниця вартості послуг по різних приватних лікарнях складає 20 відсотків. Особисто я найближчим часом не планую підвищувати ціни. Хоча дехто вже підвищив. Я прагну зробити сучасне лікування більш доступним для пацієнтів, тим більше, у таких складний для нас усіх час.

Чи маєте пільги для військових?

Так, адже ще з перших днів повномасштабної війни активно займаємось волонтерством. Маємо партнерів на Заході, які надсилають гуманітарну допомогу  у вигляді медикаментів. Колективом збирали аптечки для наших захисників. Також неодноразово передавали перев’язочний матеріал, знеболювальні засоби, антибіотики та інші медикаменти. Звичайно, спеціальні пропозиції для військовим маємо. Як мінімум, 20-30 відсотків знижки  для них гарантовано. Я завжди йду назустріч пацієнтам, і не тільки військовим, і не тому що війна. Якщо пацієнт каже, що потребує лікування, але не має змоги оплатити повну вартість, ми робимо знижки, все індивідуально. Траплялись поодинокі випадки коли виконували втручання по їх собівартості, пацієнт покривав тільки розхідні матеріали і все. Звичайно, якщо людини має потребу і  лікування не можна відкладати надовго, то, звичайно, допомагаємо без суттєвої прив’язки до фінансової складової.

На вашій фейсбук-сторінці є пост подяки усім, хто підтримує своє здоровя у час війни. Чому це так важливо?

Все просто. Коли ми діагностуємо та лікуємо різні захворювання на ранніх стадіях, пацієнт швидко відновлюється та повертається до роботи чи волонтерства. Маємо допомагати один одному, щодня  добросовісно та професійно виконувати свою роботу і тоді ми матимемо сильну країну.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin