Вінниця
28.03.2024
15.07° C
Вгору

У Вінниці відкриють гуманітарно-інформаційний хаб «Я-Маріуполь»

«Я-Маріуполь» — це проект підтримки для внутрішньо переміщених маріупольців. Такий гуманітарно-інформаційний хаб відкриють у Вінниці найближчим часом. У центрі безкоштовно допомагатимуть з відновленням документів, пошуком зниклих та поверненням примусово депортованих у росію. Будуть працювати дитячі й дорослі психологи, медики. Також надаватимуть допомогу у пошуку роботи та юридичні консультації щодо можливості відновлення знищеного майна й отримання фінансової допомоги.

«Дуже важко, але ми тримаємось. Місто майже зруйновано. 90% будівель – пошкоджених. 70% – це пряме влучення авіації чи артилерії. Зараз більш як 10 000 маріупольців обрали Вінницю і залишились тут проживати. Тож наша головна мета – це допомогти своїм мешканцям. Дякую вінницькому міському голові Сергію Моргунову, що він підтримав нашу пропозицію і вже наступного тижня ми відкриємо гуманітарно-інформаційний хаб «Я-Маріуполь»», – повідомляє мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Наразі центри вже працюють в Дніпрі та Запоріжжі. Заплановано, що такі хаби з’являться ще у Києві, Одесі, Львові, Кропивницькому, Хмельницькому, Івано-Франківську та інших містах.

«Плануємо спільно з Маріупольською міською радою створити не тільки як хаб, а і організувати оздоровчі табори для дітей. Ми розглядаємо різні варіанти для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб, у тому числі маріупольців. Відпрацюємо всі організаційні моменти, щоб створити місце, де вони зможуть отримати відповідну консультацію або послугу, вирішити питання юридичного характеру, скористатись комп’ютером тощо. Тобто це комплекс заходів, який спільно з партнерами будемо забезпечувати для людей, які залишились без дому і яким дуже потрібна така підтримка» – повідомляє міський голова Сергій Моргунов. Завдання Вінницької територіальної громади – прийняти цих людей, проявити толерантність і розуміння, щоб вони відчували підтримку вінничан, адже згуртованість дозволить протистояти усім викликам, пов’язаним з війною.

Також очільник міста додав, що на сьогодні до Вінниці переїхали і 17 підприємств з регіонів, постраждалих від бойових дій, у тому числі і вісім – з Маріуполя. Сьогодні Сергій Моргунов та Вадим Бойченко зустрілись з підприємцями з Маріуполя та Донеччини, які вже переєстрували свій бізнес у Вінниці або планують це робити. За словами Вадима Бойченка, у центрі «Я – Маріуполь» працюватиме і відділ підтримки бізнесу, куди вони зможуть звертатися. Сергій Моргунов наголосив, що вінницький муніципалітет готовий і надалі допомагати з процедурними та іншими питаннями, щоб релокований бізнес міг відновити роботу. Економіка має працювати, щоб люди могли утримувати свої родини і, наповнюючи бюджет, допомагати країні, додав очільник Вінниці.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin