Вінниця
28.03.2024
16.57° C
Вгору

У Вінниці провели перші безкоштовні екскурсії для вимушених переселенців

Відволіктися від пережитого та краще пізнати місто, що прихистило під час війни, нові мешканці громади мають змогу під час екскурсій із циклу «Пізнай Вінницю», До перших екскурсій, які відбулися минулими вихідними, приєдналися переселенці із Чернігівщини, Харківщини, Донеччини та інших українських міст, які постраждали під час війни.

Цикл екскурсій «Пізнай Вінницю», організований спільно департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міськради та КП «Офіс туризму Вінниці». За словами директора департаменту Олександра Вешелені, Вінниця не могла не зреагувати на помітний запит серед новоприбулих.

«Після перших днів адаптації до життя у Вінниці сім’ї вимушено переміщених українців шукають форми дозвілля, щоб перемкнутися бодай трохи від важкого воєнного досвіду. Особливо приємно, що учасники прогулянок із різних куточків України (Чернігівщина, Харківщина, Донеччина та інші) щиро зацікавлені глибше пізнати історію нашого міста, безліч цікавих фактів, місцин та постатей, без яких неможливо уявити сьогоднішню Вінницю», – розповів Олександр Вешелені.

У суботу оглядову екскурсію «Вінниця за 100 хвилин» провела гідеса проєкту BusPass Альона Сазонова, а в неділю тематичну прогулянку довкола Вінницьких Мурів запропонувала голова ГО «Подільська асоціація гідів та екскурсоводів» Оксана Роздорожнюк. До цієї екскурсії мали можливість приєднатися й охочі вінничани, зробивши власний благодійний внесок в підтримку волонтерських ініціатив, запропонованих вінницькими гідесами.

Оксана Роздорожнюк розповідає, що екскурсії воєнного часу дещо відрізняються від звичних: «Два найважливіших фактори під час прогулянок – це психологічний комфорт для адаптації та відчуття безпеки. Ми уникаємо розмов про болісні сторінки світових війн, щоб не проводити паралелі з травматичним досвідом, пережитим в останні місяці. Також відсіюємо ту інформацію, яка розкриває деталі роботи військових, функціонування режимних об’єктів чи місцезнаходження цінних предметів, колекцій і пам’яток. Впродовж усього маршруту визначені місця укриття на випадок повітряної тривоги – вінницькі заклади гостинності у підвальних та цокольних приміщеннях люб’язно погодилися сприяти в цьому (на щастя, цими вихідними нам не довелося до них спускатися)».

Подібні екскурсії в межах проєкту «Пізнай Вінницю» будуть проходити щосуботи та щонеділі до кінця травня. Наразі реєстраціє на них вже закрита, втім організатори готують нову серію майстер-класів, лекцій та зустрічей, які можуть зацікавити внутрішньо переміщених осіб. Також екскурсії доступні під замовлення як індивідуально, так і для груп. Уся інформація з’явиться найближчим часом на сторінках Департамент маркетингу міста та туризму, Офіс туризму Вінниці і Visit Vinnytsia у мережі Facebook.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin