Вінниця
16.04.2024
11.04° C
Вгору

Волонтерський центр Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу розгорнув діяльність у Жмеринській громаді

Сьогодні, 21 квітня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голова Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Володимир Гройсман та голова обласної Ради Вячеслав Соколовий побували у Жмеринському волонтерському центрі. Гуманітарний штаб організував передачу продуктів харчування та засобів гігієни для внутрішньо переміщених осіб у Жмеринській громаді, завдяки чому сформують 1250 наборів першої необхідності. Представники Штабу ознайомились з тим, як організована робота у центрі, поспілкувались з волонтерами та вимушеними переселенцями.

З перших днів війни Вінниччина приймає переселенців з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Для підтримки внутрішньо переміщених осіб у Жмеринці створили волонтерський центр. У ньому видають набори з найнеобхіднішими речами і продуктами.

Сьогодні, 21 квітня, у Центрі розпочали видавати продовольчі набори за сприяння Швейцарської гуманітарної місії. Продукти харчування за запитами територіальних громад Вінниччини розподіляє Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб. 1250 пакунків з продуктами харчування отримають внутрішні переселенці у Жмеринці. Це дозволяє закрити потребу на 80%. До набору, зокрема, входить пляшка олії, борошно, крупа, цукор, тушонка.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що, завдяки командному підходу та допомозі міжнародних партнерів, є можливість ефективно вирішувати проблемні питання та допомагати переселенцям.

«Я хотів би подякувати Уряду Швейцарської Конфедерації, Посольству Швейцарії в Україні, безпосередньо Послу Швейцарії в Україні Клоду Вільду за те, що ми отримали достатньо серйозну гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування. Це кілька сотень тонн. І поступово її доставляють на наші склади. За домовленістю, частину гуманітарних вантажів ми будемо направляти і в населені пункти Вінницької області по запиту громад. Зокрема, для потреб внутрішньо переміщених осіб. Саме така комплексна і спільна робота дає певний результат. Впевнений, що потрібно далі працювати для того, щоб ми могли із залученням міжнародних експертів, застосувати всі механізми підтримки внутрішньо переміщених осіб», – зазначив Сергій Моргунов.

Жмеринський волонтерський центр діє від початку військових дій. У ньому працює переважно молодь. «Молодь керує всіма процесами роботи. Ми займаємось допомогою Збройним Силам України, теробороні, а також внутрішньо переміщеним особам. Формуємо продуктові набори, засоби гігієни і видаємо за потребою», – розповідає керівник Жмеринського волонтерського Руслан Назарінський. Він додає, що потреби людей визначають централізовано через міську раду. Люди реєструються та отримують талони, в яких вказують свої потреби – продукти, гігієна, ковдри тощо. Після цього люди приходять до центру та отримують необхідну допомогу. Щодня за продуктовими наборами звертаються близько 50 людей. Ще більше людей потребують постільної білизни та засоби гігієни. За тиждень у центрі переселенці отримують від 300 до 500 наборів.

Голова Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Володимир Гройсман наголосив на тому, що у Вінницькій області потужна команда, в якій кожен займається своєю справою. Також підкреслив важливість підтримки й допомоги тим, хто цього найбільше потребує.

«Всі і кожен займаються спільною справою для того, щоб ми могли якимось чином пом’якшити, полегшити для людей ті страждання, які вони отримують кожного дня через атаки путіна. І тому Міжрегіональний координаційний штаб, який створений у Вінницькій області рішенням голови обласної Ради Вячеслава Петровича і міського голови Сергія Анатолійовича, працює з різними регіонами і ми максимально намагаємося вирішувати проблеми в трьох напрямках. Перший – це гуманітарний, доставки гуманітарних вантажів для людей, другий – це робота з переселенцями, і третій – це економіка. Ці напрямки пов’язані між собою. Кожен робить свій внесок в нашу спільну перемогу, в якій я абсолютно не сумніваюсь», – каже Володимир Гройсман.

Також за словами Володимира Гройсмана, варто підтримувати підприємства, які перевозять свої потужності до Вінниччини.

«До прикладу, у Маріуполі, Харкові, поблизу Чернігова, Києва було дуже багато економічно активних підприємств. Зараз вони шукають, як відновити своє виробництво. І Вінниця, Вінниччина є теж дуже важливим регіоном. Оскільки перше, що потрібно при переміщенні – нормальні відносини з місцевою владою. Те, що сьогодні демонструє наша команда – абсолютна відкритість. Для всіх, хто захоче працювати тут, буде зроблене все, аби якнайшвидше відновити свою роботу. Зараз головне – інвестувати в людей. Вони переїхали, в них немає грошей, в них немає за що харчуватись, де жити, немає роботи. Це все має бути фокус державної підтримки і міжнародних організацій. І те, що у Вінниці відкриті офіси багатьох міжнародних організацій, дає можливість систематизувати роботу, щоб люди почали отримувати ресурси. Вінниччина і Вінниця зараз по реєстрації переміщених осіб і цій роботі достатньо швидко та показово рухається», – повідомив Володимир Гройсман.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий розповів, що наразі на Вінниччині проживає 138 тисяч переселенців з різних регіонів України. З них 126 тисяч зареєструвались офіційно.

«Ми спостерігаємо збільшення кількості переселенців у громадах області. За останню добу на Вінниччину прибуло 1800 людей. Деякі повертаються до своїх домівок. Але все рівно загальна динаміка і тенденція зростає. У Вінниці дуже багато зараз зареєстрованих осіб, які прийняли для себе рішення залишитись у місті. Така тенденція є і в громадах. Зараз громади забезпечують приїжджих громадян з територій активних військових дій, житлом, яке до цього не використовувалось. Наш Міжрегіональний гуманітарний штаб – це робота, яка спрямована на полегшення життя тим, хто залишився без нічого. Сьогодні – це допомога пакунками з продуктами харчування», – говорить Вячеслав Соколовий.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin