Вінниця
18.04.2024
5.62° C
Вгору

Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб провів нараду з головами громад Вінниччини

Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб провів нараду з головами територіальних громад Вінницької області. Зустріч відбулася 1 квітня в режимі відеоконференці на платформі ZOOM. У роботі взяли участь керівник штабу – Прем’єр-міністр України (2016-2019 рр.) Володимир Гройсман, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

 

Володимир Гройсман зазначив, що робота Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу має три основні напрями: гуманітарний; забезпечення потреб вимушених переселенців; економічний сектор, зокрема питання роботи підприємств та працевлаштування людей.

– Ці питання будуть актуальними не на один день, і навіть не на один місяць, – наголосив Володимир Гройсман. – Вся робота потребує чіткої координації та взаємодії. З органами місцевого самоврядування  маємо проаналізувати фінансову спроможність наших громад і їхні потреби. Також із волонтерським рухом маємо акумулювати спільні можливості для допомоги громадам, переселенцям, регіонам, які постраждали від окупантів. Нам потрібно напрацювати короткострокову, середньострокову та довгострокову стратегію роботи. Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб – це не проєкт, це – частина нашого життя.

 

За словами Володимира Гройсмана, нині перед усією країною постали два головні завдання – перемога на воєнному фронті та стабілізація економіки.

– У нинішніх умовах нам необхідно утримувати економічну ситуацію на максимально можливому рівні стабільності, – наголосив Володимир Гройсман.

 

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий акцентував, що наразі важливо зберегти ритм роботи громад області та приділити максимум уваги переселенцям.

 

– Переселенці – це наші люди, які потребують допомоги. Крім того, чимало з них мають намір залишитися жити на Вінниччині, – сказав Вячеслав Соколовий. –  Тому  в наших громадах їх розселяють у приватному житловому фонді, а не в таборах. Переконаний, у цьому питання ми пішли правильним шляхом. Люди мають асимілюватися, а не відчувати себе чужими. Це дає можливість не тільки їм допомогти, а й відродити наші села – створити нові робочі місця, підняти економіку.

 

Стосовно питань економіки Володимир Гройсман також зазначив, що нині з регіонів сходу та півночі України переїжджають підприємства на інші території. Він зазначив, що для громад Вінниччини є можливість запропонувати приміщення для їх розміщення, а штаб готовий розглянути та систематизувати всі бізнеспропозиції й адресувати їх безпосередньо таким підприємствам.

 

Володимир Гройсман підкреслив, що перед бюджетами громад у зв`язку з повномасштабною війною постали серйозні виклики. Він закликав переходити до жорсткого режиму економії для мобілізації всіх фінансових ресурсів на майбутнє.

 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що нині фінансуються захищені статті, а капітальні видатки стали великою проблемою.

 

– Ми намагаємося знайти рішення на рівні Асоціації міст України, спілкуємося з Урядом. Поки рішення не прийняті, – повідомив Сергій Моргунов. – Рекомендую максимально «ужатися» в заробітних платах. Ми вже це зробили в міській раді, і люди ставляться до цього з розумінням. Не треба забувати, що є питання підготовки до наступного опалювального сезону, забезпечення населення продуктами харчування та створення стратегічних запасів.

На нараді також йшлося про необхідність чіткої роботи щодо реєстрації переселенців. Від цього залежить забезпечення їх фінансовою допомогою від держави, від іноземних донорів та міжнародних гуманітарних фондів. Реєстрація також дає можливість отримати виплати й жителям громад, які приймають переселенців.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin