Вінниця
29.03.2024
11.06° C
Вгору

У Вінниці вшанували пам’ять воїнів-афганців

Сьогодні, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата присвячена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. Керівники міста та області, військовослужбовці, ветерани-афганці, представники громадських організацій та небайдужі вінничани вшанували пам’ять українських військових та поклали квіти до Пам’ятника воїнам-афганцям, що у Центральному парку ім. М. Леонтовича.

 

Про це повідомляє міська рада.

15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю. За майже десять років неоголошеної війни керівництво СРСР відправило до Афганістану більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної радянської армії. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже три тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.

 

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Окрім афганської війни, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin