Вінниця
24.04.2024
8.6° C
Вгору

Чому Зелений курс важливий для Вінниці

Нещодавно у Вінниці затвердили Декларацію про Зелений курс. Його мета – досягнення кліматичної нейтральності на Європейському континенті. Інститут розвитку міст розповів чому Зелений курс важливий для Вінниці.

 

Серед ключових напрямків, яких стосується Зелений курс – зміна клімату та адаптація до наслідків.

 

Ми всі відчуваємо кліматичні зміни: зменшення рівня води у водоймах та криницях, спекотні літа, сильні вітри, тощо… Розуміння та виконання практик сучасного міського озеленення може допомогти містянам частково впоратися з більшістю з цих проблем:

 

1. Варто висаджувати лише правильно підібрані до кліматичних та урбаністичних умов рослини. Вони краще розвиватимуться, менше хворітимуть та житимуть довше. В містах потрібно надавати перевагу великим деревам (висотою від 20 метрів).

 

2.  Відмова від покосів. Згідно досліджень, значна частина викидів CO2 з’являється від використання газонокосарок. Водночас косіння багатьох міських територій часто взагалі недоречне. Альтернативою покосам є створення інших посадок: масивів чагарників, багаторічників чи міських луків.

 

3. Створення дощових садків та канав. Це спеціальні дренажні системи, де використовують природні матеріали і рослини. Під час злив дощова вода з дахів, хідників та доріг стікає в каналізацію, яка часто не може впоратися з величезними потоками. Внаслідок цього міські вулиці перетворюються на повноводні ріки. Дощові садки та канави проектують таким чином, що вода стікатиме у ці своєрідні клумби, де фільтруватиметься, а потім потраплятиме у ґрунт, збагачуючи верхній шар ґрунтових вод.

 

4. Запровадження мережі синьо-зелених коридорів. Створення комфортних природних пішохідно-велосипедних маршрутів, що пов’язуватимуть всі райони міста, стимулюватиме людей відмовлятися від приватного транспорту. Такі коридори ще й вирішуватимуть проблему теплових островів – ділянок у місті, де через відсутність зелені значно підвищується температура.

 

5. Варто також згадати озеленення парковок, використання ліан для озеленення фасадів, озеленення колій та зупинок громадського транспорту.

 

Звісно, свідомий підхід до озеленення вимагає зусиль. Це й вкладання коштів та інтелектуальних ресурсів, зміна звичних практик і усталених підходів, навіть перебудова власного сприйняття. Однак це єдиний шлях, якщо ми прагнемо покращити життя у містах.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin