Вінниця
24.04.2024
10.23° C
Вгору

Вінничан навчали збирати «тривожну валізу»

Тренінг про те, як орієнтуватися та діяти під час надзвичайних ситуацій відбувся у Вінниці 26 січня в молодіжному центрі «Квадрат». Зареєструватися на захід могли усі охочі. Задля дотримання правил карантину передбачили і онлайн формат. Однак, кількість охочих вчитись збирати «тривожну валізу» виявилася втричі більшою. Тому майстер-клас наступного тижня проведуть повторно. 

«Ніхто не очікує, що розпочнеться повінь, виникне аварія чи станеться землетрус. В умовах надзвичайної ситуації основним моментом є інформація. Хто поінформований, той озброєний», – начальника відділу планування заходів цивільного захисту ДСНС у Вінницькій області Олег Семенов.

Універсальний алгоритм дій у випадку НС:

  1. Визначтеся з надійним джерелом інформації. Це можуть бути: офіційні сайти державних органів влади, система оповіщення, теле- та радіо- інформування з позивним «Увага!».
  2. З урахуванням отриманих вказівок розробіть власний чіткий план дій. 
  3. Поінформуйте людей, які живуть поряд з вами.
  4. Якщо запланована евакуація, зберіть усі необхідні речі.

 

Що має бути в «тривожній валізі»?

Збір «тривожної валізи» дуже індивідуальний процес. Валіза має бути зручною, якщо ви плануєте це заздалегідь. Найкращий варіант – рюкзак, для того, щоб ви мали вільні руки. 

 

Документи та гроші. Ви повинні мати всі документи, які для вас є важливими: водійське посвідчення, паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про право власності на житло, на автомобіль, тощо, акції Amazon та Google. Збирати речі ви повинні з думкою: «А можливо я не повернусь в це приміщення». Обов’язково потрібно мати копії важливих документів, та при потребі користуватися ними. Оригінали потрібно тримати при собі, а не у «валізі». Готівку краще зберігати в дрібних купюрах, до прикладу, 20 гривень. Якщо потрібно буде придбати товари, то решту з тисячі навряд чи даватимуть.

 

Медикаменти. Вони є обов’язковими для тих, хто має хронічні хвороби. Запас має бути хоча б на 3-7 днів і з хорошим терміном придатності. Варто взяти також аптечку для надання першої домедичної допомоги.

 

Одяг. Складіть змінну білизну, теплі шкарпетки та такий же одяг. Не складайте зайвих речей.

 

Найважливішим аспектом при плануванні збору тривожної валізи є вага!

 

Кожен для себе повинен визначитися з тим, що йому найбільш необхідне і спробувати погуляти з цим рюкзаком годину-дві. Якщо ви не втомилися після кількох годин носіння – вага нормальна, якщо ж дуже важко – потрібно щось вийняти. 

 

Продукти. Не потрібно брати з собою консерви, вони важкі і займають багато місця. Можна взяти готову їжу (субпродукти), вони займають менше місця і легші. 

 

Інше. Одне з найважливішого — радіо з антеною, щоб дізнаватися новини. Не зайвим буде також спальник, адже евакуйованих, зазвичай, розміщують в загальних великих приміщеннях (спортзал школи), спати на голій підлозі буде не дуже зручно, і наявність спальника дасть хоча б мінімальних комфорт. 

Також сюди входить: павербанк на сонячній батареї, це допоможе залишатися на зв’язку. Слушною думкою також буде взяти недорогий мобільний телефон (не смартфон), адже він триматиме заряд довше. 

 

Не забудьте й про ліхтарик із запасними батарейками та складний ніж. Під час збору тривожної валізи ви повинні мати в голові хоча б орієнтовний маршрут. Тобто, в який спосіб ви будете пересуватись і скільки часу вам доведеться носити рюкзак на собі. 

 

Найкраще проводити евакуацію групою (сім’єю) і розподілити необхідні речі між собою.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin