Вінниця
28.03.2024
16.34° C
Вгору

Вінниччина стала четвертою за кількістю земельних транзакцій

За пів року функціонування ринку землі Вінниччина закріпила четверту позицію серед регіонів-лідерів за кількістю земельних транзакцій. Випереджають її Харківська, Київська та Полтавська області. 

 

Відтак, на Вінниччині здійснили 5702 операції з продажу, відчуження та дарування земельних ділянок. З них 1991 угоду уклали щодо землі для товарного сільськогосподарського виробництва.

 

Про це повідомив директор Вінницького інституту землеустрою, радник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Ярославський.

 

«Згідно з офіційними даними Мінагрополітики та Держгеокадастру, станом на 17 січня 2022 року площа земель в регіоні, щодо яких зареєстровано правочини – 10 599 гектарів. Це складає 5,1% від сумарної площі ділянок в Україні, над якими провели операції з продажу, відчуження та дарування з моменту старту земельного ринку. Якщо брати до уваги операції купівлі-продажу земельних ділянок суто за цільовим призначенням для товарного сільськогосподарського виробництва, то у Вінницькій області таких було здійснено щодо земель площею 4874,69 га», – зазначив Ярослав Ярославський.

 

В цілому у Вінницькій області провели земельних операцій на загальну суму понад 94 млн гривень. А середньозважена ціна за 1 га паю в регіоні становить 35 975 грн.

 

«Загалом в Україні середній показник ціни за 1 гектар паю останні місяці тримається в межах 33 тис. грн. Однак, для порівняння, відзначу, що у Львівській області на сьогодні найбільша середньозважена ціна за 1 га – 86 395 грн. У Київській – 62 384 грн. Це ті регіони, що суттєво лідирують за показником ціни. Чому саме в цих областях ціна на землю значно вища, ніж на Вінниччині? Оскільки на вартість сільськогосподарської землі в Україні впливають як урожайність, так і наявність інфраструктури або природних об’єктів поряд із такими землями. Якщо простіше – що ближчою є ділянка до великих міст, межує з центральними (магістральними) дорогами, залізничними коліями і станціями – то вища її ціна. Також на вартість впливає і бажання власника швидко продати земельну ділянку (пай). Тобто, що більше землі продається в області, то менша там ціна за сотку», – пояснив директор Вінницького інституту землеустрою.

 

Також Ярослав Ярославський прогнозує подальше зростання вартості сільськогосподарської землі в області – до середини року на 15-20%.

 

«Поки що маємо ситуацію, коли попит перевищує пропозицію – за даними аналітиків, кількість потенційних покупців землі в Україні у 2-2,5 раза перевищує кількість продавців. Така тенденція зберігатиметься і в новому році. Ціноутворення так і залишиться на етапі формування. Вартість сільськогосподарської землі в області безумовно продовжуватиме рости й, враховуючи поточну динаміку, до середини року може закріпитися на рівні 45 тисяч гривень за гектар», – зазначив директор Вінницького інституту землеустрою.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin