Вінниця
28.03.2024
9.11° C
Вгору

Не викидайте свято у сміття: ялинки забиратимуть на переробку

В Україні після 19 січня традиційно завершуються зимові свята. Саме тоді люди масово починають викидати новорічні ялинки. Якщо ж раніше дерева просто перегнивали на сміттєзвалищах, то останні кілька років ялинки подрібнюють на тирсу, яку потім використовують як дорожню посипку, органічне добриво та альтернативне паливо.

 

«Просимо не викидати ялинки у сміттєві контейнери, а складати їх поруч. Пізніше, всі дерева заберуть. За необхідності, або, коли на майданчиках зібралося чимало хвої, управляючі компанії, чи голови ОСББ до нас дзвонять, і ми окремо приїжджаємо по ялинки. За допомогою спецтехніки ялинки подрібнюють на тирсу», – зауважив начальник відділу «Сміттєсортувальна станція» Ярослав Барановський.

 

Така утилізація екологічна та економічно вигідна. Тирсою можна посипати доріжки, використовувати для опалення у котлах. А також, як компост. У цьому випадку необхідно ретельно звільнити гілля від залишків новорічних прикрас, ниток та пластику. Органічною добавкою підживлюють саджанці.

 

Варто зауважити, що новорічні ялинки звозили також до зоопарків, де деякі тварини живляться хвоєю. Проте працівники звіринців просять більше цього не робити. Адже, не всі дерева ретельно очищують від прикрас та штучного снігу. Це все дуже небезпечно для організму тварин.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin