Вінниця
29.03.2024
12.6° C
Вгору

У Вінниці обговорили результати та цінність проєкту «АЗД рятує життя»

Тетяна Мостовик   

Шість боксів з автоматичними зовнішніми дефібриляторами (АЗД) вже встановили у громадських місцях Вінниці. Їх розмістили на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному та Західному, а також у «Прозорих офісах» на проспекті Космонавтів, вулиці Замостянській та вулиці Соборній. Зовнішні дефібрилятори використовують для надання допомоги людині, в якої зупинилося серце. 

Фото – Олеся Шуткевич    

Реалізовувати проєкт «АЗД рятує життя» почали ще на початку вересня. А вже вчора, 14 грудня, у хабі «Місто змістів» обговорили результати цієї реалізації.

 

«Коли громадська організація звернулася з такою ініціативою до міської ради, то голова Сергій Моргунов одразу сказав, що такий проєкт необхідний для нашої громади. Я вдячна організаторам за ідею. Впевнена, що у Вінниці кількість реанімаційних пристроїв, які допоможуть в екстреній ситуації, зростатиме. Ті люди, які пройшли навчання, зможуть надати першу домедичну допомогу. Таку ініціативу потрібно продовжувати далі. Зокрема, проводити навчання у школах та університетах. Тоді кожен з нас зможе допомогти і врятувати життя іншим», – каже заступниця міського голови Галина Якубович.

П’ять цілей, які вдалося досягти в рамках проєкту:

 

  1. закупівля і встановлення АЗД, 
  2. навчання цільових груп (працівники автовокзалів та “Прозорих офісів”, Муніципальної варти)
  3. інформаційна кампанія для жителів Вінницької МТГ
  4. поява Вінниці на мапі доступних публічних АЗД України, 
  5. розробка концепту мобільного додатку з надання домедичної допомоги та залучення бізнесу до оснащення АЗД-боксами торговельних центрів міста

 

Організатори зазначають, що до них долучилися ще й команда дизайнерів зі Львова, які подарували дизайн мобільного додатку.

 

«Два з половиною місяці тому наша команда приєдналася до проєкту «АЗД рятує життя» і разом з «Агенцією екстреної медичної допомоги» та Фондом громади «Подільська громада» ми почали шукати рішення того, як допомогти людям побороти свій страх у випадку різних екстрених ситуацій і почати надавати допомогу. Ми опитували користувачів і дійшли висновку, що найкращим рішенням буде розробити концепт мобільного застосунку.», – розповіла делегатка від команди дизайнерів Христина.

Однією з основних функцій цього застосунку є можливість викликати на допомогу волонтера, тобто надіслати SOS-сигнал. Волонтером може бути людина, яка пройшла відповідний тренінг, яка також є користувачем цього застосунку і знаходиться поблизу в певному радіусі. Тобто вона приймає цей виклик і готова прийти й надати допомогу, можливо навіть швидше, ніж приїде швидка.

 

Ще однією з корисних функцій додатку є наявність карти АЗД, на ній можна побачити найближчі доступні дефібрилятори.

 

Також у додатку можна буде переглянути інструкції з використання АЗД для дорослих та дітей, оскільки вони можуть різнитися. Є також функція метронома, який відбиває ритм, коли людина виконує непрямий масаж серця та інші, не менш важливі функції, які допоможуть врятувати людині життя. 

 

Довідка:

Автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД) – це невеликий легкий портативний пристрій, який подає електричний удар (дефібриляцію) до серця людини, у котрої сталася раптова зупинка серця. Користуватися АЗД можуть усі, адже прилад оснащений штучним інтелектом. Після увімкнення він покроково розповідає, що і коли потрібно робити. Перевага АЗд в тому, що він допомагає реанімувати постраждалу людину до приїзду професійної бригади швидкої допомоги. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin