Вінниця
23.04.2024
9.72° C
Вгору

«Волю в’язницею не забереш». Олег Сенцов зустрівся з вінничанами

Тетяна Мостовик 

Відбулась зустріч з кінорежисером, сценаристом, письменником та громадським активістом Олегом Сенцовим вчора, 23 вересня у Ветеран Хабі.

Захід пройшов у форматі Veteran Talk – це щира розмова ветеранів і важливих гостей хабу на рівних. Говорили про досвід Олега Сенцова в полоні. Нагадаємо, він був незаконно ув’язнений Російською Федерацією з травня 2014 року і засуджений російським судом до 20 років позбавлення волі. Звільнили його у вересні 2019 року в рамках обміну в’язнями між Україною та Російською Федерацією.

«Після повернення з полону, я думав, що після майдану, та війни усвідомлення громадян буде більш широке, а зміни в суспільстві, а головне в країні, більш глибокі. Але, на жаль, ми бачимо і поліцейське свавілля, і прокурорське, і судове залишилось на тому самому місці. На жаль, є якісь реформи зовнішні, а внутрішніх нема і через це ми зараз в цьому становищі і знаходимось.», – каже Сенцов.

Громадський активіст зазначає, що завжди почувається трохи незручно, бо на нього зосереджують більше уваги, аніж на інших.

«Я не сидів там один, а інші були на курорті. Це не так, людей катували і досі катують, тому я завжди згадую про них, бо для мене важливо, щоб усі були вільні, хто зараз в полоні.», – додає Олег.

На заході підняли також питання висвітлення в ЗМІ теми війни.

«В нас нема відчуття воюючої держави і це проблема. Дуже легко заднім числом сказати, як треба було робити, але ще в 2014 році була потреба ввести військовий стан і направити всі сили на те, щоб воювати, а не робити вигляд, що війни у нас нема.», – переконаний гість.

Щодо творчих планів та зйомки фільмів про війну, Олег Сенцов зазначив, що поки психологічно не готовий. Він розділяє своє громадське та творче життя. Якщо з’явиться ідея і бажання, якщо відчуватиме в собі сили зняти фільм, то зробить це. Адже боротьба за вільну Україну – сенс його життя.

«Можливо в майбутньому, коли пройде більше часу і війна закінчиться я зможу про це зняти. Треба знімати це з «холодною» головою, тому що, якщо з «гарячою», то це буде емоційно й не дуже влучно з художньої точки зору.» – пояснює кінорежисер.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin