Вінниця
19.03.2024
-0.59° C
Вгору

«Жоден заклад не приступив до навчання року з поганим аналізом води», – Оксана Яценко

Днями Держпродспоживслужба Вінницької області оприлюднила результати перевірки води у вінницьких садочках та школах. Згідно з ними, зі 110 відібраних проб води не відповідала санітарним вимогам майже половина. Водночас результати повторної перевірки були задовільними.

Директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко пояснила «Місту над Бугом», що в результатах перевірки, які оприлюднила Держпродспоживслужба, по суті не йдеться про питну воду, оскільки перевіряли воду з центрального водогону. В школах і дитсадках нашого міста для пиття чи для приготування страв її не використовують вже понад два роки.

Перед початком кожного навчального року працівники Держпродспоживслужби перевіряють воду з кранів у закладах освіти. Це роблять, щоб з’ясувати ступінь якості води, яку зазвичай використовують для господарських потреб: миття рук, посуду чи прибирання.

«Це результати перевірки саме цієї води, а не з 9-ти ступеневого фільтра, який використовує напівпроникну мембрану, і вода там проходить досить глибоку очистку», – розповіла Оксана Яценко.

За словами Оксани Яценко, в усіх без винятку закладах освіти Вінниці стоять 9-ти ступеневі системи очищення води. Крім самих установок, які очищують воду, на якій готують їжу та напої для учнів у їдальнях, також в закладах встановлені бювети. З них діти і п’ють воду.

«Якщо аналіз води не є якісним, тобто не відповідає всім нормам – робиться другий аналіз води. То другий раз вона була уже якісною. Жоден заклад не приступив до навчання року з поганим аналізом води. Кожного року є такі нюанси, коли беруть по два рази воду і коли вода, буває, не відповідає певним нормам.Цього разу найбільше таких результатів саме в мікрорайоні Вишенька», – додала Оксана Яценко.

Довідка:

9-ступенева система – це установка з очищення води та бювет, який стоїть у загальнодоступному місці закладу. Система здатна очищати 60-80 літрів води на годину, а один раз резервуар дозволяє отримати до 200 літрів. Для зручності в системі передбачено окремий кран для потреб харчоблоку. А комплексна очистка передбачає усунення розчинених в ній органічних речовин, застосування ультрафіолетової лампи для знищення бактерій та мінералізатор. І, щоб вода була корисною, її збагачують

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin