Вінниця
19.03.2024
0.5° C
Вгору

Велика жертовність та любов до життя: люди з трансплантованими органами висадили «алею життя». Фоторепортаж.

Текст і фото – Тетяна Мостовик

Відбулася акція «Алея життя 2021», сьогодні, 20 вересня, на території Національного музею-садиби Миколи Пирогова.

Суть акції полягає в тому, що люди, які пережили трансплантацію, раз на рік збираються разом, для того, щоб поспілкуватися, обмінятися досвідом і, разом з тим, висадити молоді дерева. Висаджуючи яблуньки вони символічно дякують своїм донорам та рідним за подарований шанс жити.

Цьогоріч акція вперше за три роки існування, змінила локацію. Попередні два роки висаджували яблуні на території Першої міської клінічної лікарні.

«Не підтримати цю акцію було просто неможливо, тим паче, що у нас є можливості, де посадити дерева. До того ж, символічним є те, що Микола Пирогов – це насамперед лікар-хірург, який рятував життя людей важливо було поєднати сьогодення з минулим. Адже сьогодні донорство вирішується саме з допомогою лікарів.» – зазначає в.о. генерального директора Національного музею-садиби Миколи Пирогова Любов Коваленко.

Алея життя розташувалася між старим садом і молодим. Це ніби межа між минулим життям і новим, яке змогли вдихнути донори людям.

«Це дуже важлива акція, не тільки для людей, які будуть садити дерева, а й для всіх нас. Бо цим самим ми показуємо любов до життя, любов до людей, любов до планети. Це надихає і дає сили робити добрі справи не тільки в дні таких акцій, а майже щодня», – коментує заступниця голови ГО «Дієві жінки України» Світла Хникіна.

За шість місяців цього року зроблено 126 пересадок, половина з них – від неживого донора.

«Сьогоднішнє свято – ознака того, якими швидкими темпами рухається наша медицина. За останні роки стався справжній прорив в багатьох напрямках медицини, зокрема в трансплантації.», – зазначив Ігор Данильчук, головний лікар Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру.

Перед початком висадки дерев надали слово людям, котрі знають про трансплантацію не з преси чи історій. Вони пройшли шлях боротьби з хворобою і вистояли.

Це Олег, минуло сім років після трансплантації нирки, яку йому зробили у Мінську.
«Життя до і після не зрівняти. Це можна собі дозволити просто все, ти почуваєш себе повноцінною людиною. Я не розумію людей, які бояться операції, адже, на мою думку, це прекрасно», – розповідає чоловік.

Вінничанин Андрій мав хворобу нирки. Зробив операцію в Італії три роки тому.

«Протягом трьох років я чекав свого донора. Замісна терапія у вигляді трансплантації дає необмежені можливості. Ми можемо подорожувати, працювати та маємо повноцінне сімейне життя.», – ділиться Андрій.
Висаджені яблуньки позначили зеленими стрічками, які символізують нагадування про органну трансплантацію та є символом надії для тих, хто чекає другого шансу на життя завдяки трансплантації.

Довідка:
Алеї життя існують вже в кількох містах України, зокрема в Києві, Одесі, Луцьку, Миколаєві. У Вінниці ця акція вперше відбулася у 2019 році й відтоді стала традиційною.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin