Вінниця
18.04.2024
5.16° C
Вгору

У Вінниці з’являться дефібрилятори, які говорять

Тетяна Мостовик   

Відбулася пресконференція з нагоди старту Проєкту «АЗД рятує життя» (автоматичний зовнішній дефібрилятор рятує життя) сьогодні, сьомого вересня о 13:00 у HUB-і «Місто змістів».

Актуальність цього проєкту зумовлена тим, що однією з найпоширеніших причин передчасної смерті є смертність від неінфекційних причин (смерть від нещасних випадків, серцево-судинні захворювання). 70% смертей щороку стається в Україні через серцево-судинні захворювання. У разі зупинки серця, реальну можливість вижити отримує людина, допомогу якій надано в перші хвилини. Використання АЗД чергують з серцево-легеневою реанімацією, що значно підвищує її ефективність.

«Ми будемо робити кілька інформаційних приводів, аби люди чули й знали про це. Адже ми вже зіштовхнулися з тим, що хтось боїться, а хтось каже, що краще не користуватися дефібрилятором, і чекати швидку.», – зазначає голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова.
Організатори закликають людей не боятися користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором, адже він розрахований на пересічних людей, на тих, котрі не мають медичної освіти. Одразу після ввімкнення дефібрилятор сам розповідає порядок дій і є свого роду керівником процесу надання першої домедичної допомоги. Важливим моментом є те, що він відбиває ритм для непрямого масажу серця і повністю аналізує стан потерпілого. Дуже важливо виконувати все чітко та згідно інструкції.

Крім того, проведуть навчання для майже 200 осіб з користування АЗД та надання першої домедичної допомоги.

«Загалом це буде 12 груп по 16 осіб, шість груп з них це, в першу чергу, будуть працівники місць, де будуть встановлені АЗД. Також навчання будуть для двох груп муніципальної варти, які постійно є в прозорих офісах і які ходять по місту. Для представників ЗМІ, у зв’язку з тим, що є багато публічних подій і вони можуть швидко зреагувати. Для представників громадських організацій. Крім того, буде 2 відкритих групи для всіх охочих навчитися», – додає Олена Данілова.

Де встановлять бокси АЗД:

Залізничний вокзал, пл. Привокзальна, 1

Центральний автовокзал, вул. Київська, 8

Західний автовокзал, Хм. шосе, 107

Прозорий офіс, вул. Соборна, 59

Прозорий офіс, просп. Космонавтів, 30

Прозорий офіс, вул. Брацлавська, 85

Точну дату встановлення АЗД по місту організатори, поки, назвати не можуть, зазначають, що це буде, орієнтовно, з 20 вересня.

Проєкт реалізується Фондом громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстренної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і Вінницьким обласним центром екстренної медичної допомоги та медичних катастроф.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin